Lloyd Banda nieuwe kapitein Bernharddorp (nieuw)

Lloyd Banda wordt de nieuwe kapitein van het Inheemse dorp Bernharddorp. Hij zal Jerry Gijsberg vervangen. Zaterdag werden de verkiezingen gehouden om te komen tot een nieuwe kapitein. Er waren drie kandidaten. Banda won nipt de strijd van Cindy Biswane. Banda haalde 320 stemmen, terwijl Biswane 218 stemmen kreeg. De derde kandidaat, Jetty Aroepa, kwam tot 126 stemmen. Er waren 4 ongeldige stembiljetten. De verkiezing duurde van 07.00 uur tot 18.00 uur. De uitslag was om 20.00 uur bekend.
Volgens Kenton Kiene, ondersteuner van de lijst Banda, zijn de verkiezingen rustig en vredig verlopen. ‘Niet als de vorige keer met ‘djugu djugu’ en uitscheldpartijen’, zegt hij. De opkomst viel volgens hem ietwat tegen. Iets meer dan 50% van de stemgerechtigden kwam opdagen. De rest was aan het werk of had geen zin. De organisatie had een hogere opkomst verwacht.
Na de uitslag heeft de overdracht ceremonieel plaatsgevonden. ‘Formeel moet dat nog gebeuren. Dan pas kan de nieuwe kapitein met zijn basja’s aan het werk’, zegt Kiene. Een van de zaken die prioriteit geniet volgens hem is de ontsluiting van Bernharddorp West. ‘Dat is een gebied aan de achterkant, waar er ook mensen wonen. Maar dit gebied is niet zo goed begaanbaar, de wegen zijn slecht en er is nog geen leidingwater. We willen dit gebied helemaal ontsluiten. Verder zal de jeugd veel aandacht krijgen. We gaan ze van de straat halen, want op dit moment zijn er veel kinderen die zomaar op straat hangen’, zegt Kiene.
Jaswant Gajadien

error: Kopiëren mag niet!