Politiemannen gehoord in zaak ‘most wanted’-criminelen

Drie politiemanen, onder wie een lid van CTU, zijn gehoord in de geruchtmakende zaak waarin de twee gebroeders en ‘most wanted’-verdachten Ricky Sardjoe (31) en Gopie Poeran (33) samen met nog vier andere comparanten terecht staan. Twee politiemannen verklaarden dat zij de verdachten hebben verhoord. Volgens verklaringen van de twee verbalisanten heeft Poeran de feiten die aan hem en de anderen medeverdachten worden verweten, zelf aan de politie verklaard. Ook heeft Poeran aanwijzingen gegeven wie allemaal betrokken waren. Hij noemde o.a. de inbraak op het Zusterproject en een beroving van een bandenzaak. Volgens de wetsdienaren had Poeran verklaard dat hij niet op de politie had geschoten; zijn jongere broer Sardjoe zou dat gedaan hebben.
De derde getuige, die deel uitmaakt van het CTU-team, gaf aan dat hij volgens opdracht van zijn meerdere de gebroeders Sardjoe en Poeran heeft aangehouden. Door een anonieme beller zou informatie zijn doorgespeeld dat deze twee verdachten een oversteek zouden maken van Guyana naar Paramaribo. De getuige gaf aan dat zij de twee gebroeders en nog een andere persoon zagen aankomen, om vervolgens plaats te nemen in een voertuig. De getuige gaf aan dat zij met ongeveer tien mannen aanwezig waren in drie verschillende wagens. Zij waren zwaar gewapend. Het voertuig waarin de vermoedelijke daders zaten, stopte bij een winkel. Op een bepaald moment hield het team de verdachten voor dat zij met de politie te maken hadden. De chauffeur heeft zich overgegeven aan de politie, terwijl Poeran het portier van de wagen opende en uitstapte. Volgens de getuige had Poeran een beweging gemaakt die bij de sterke arm het vermoeden wekte dat hij van onder zijn trui iets tevoorschijn zou halen. Toen werd gericht op zijn been geschoten.
Advocaat Irvin Kanhai die Poeran verdedigt, gaf aan dat er naderhand geen wapen op zijn cliënt werd aangetroffen. Hij gaf aan dat door het handelen van de gewapende macht een persoon onnodig is komen te overlijden. Volgens de getuige had de derde persoon snel achter het stuur plaatsgenomen om weg te rijden. Zij waren daarom genoodzaakt om nu gericht op hem te schieten. De getuige stelde zich agressief op tegenover advocaat Oscar Koulen toen hij hem vroeg wat zijn taak was binnen het team en wat zijn verrichtingen waren.
Poeran gaf de rechter te kennen dat geen van de twee politiemannen hem heeft verhoord. Hij heeft alleen bij agent P. zijn verklaringen afgelegd. “Hij staat gewoon hier voor mij te liegen”, merkte Poeran op. Tijdens het verhoor van de derde getuige hebben Poeran en Sardjoe zich ook agressief opgesteld. Zij maakten allerlei opmerkingen. De rechter heeft toen beide verdachten aangesproken. Ook advocaat Kanhai gaf aan dat de rechtszaal geen bacovewinkel is waar mensen over en weer dingen mogen zeggen.
De rechter stelde de zaak uit naar 11 juli. Op de verdachte Poeran is op 29 juni 2011 tijdens zijn aanhouding geschoten. Twee van de politiemannen die als getuigen waren opgegeven, konden niet aanwezig zijn. Zij en nog andere getuigen worden op de volgende zitting gehoord. Alle zes verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan  

error: Kopiëren mag niet!