Goudkoorts – een solo-expositie van Rinaldo Klas

Op dinsdag 3 juli opent Readytex Art Gallery wederom een nieuwe en boeiende solo-expositie in De Hal. De schijnwerpers zijn in deze expositie gericht op het meest recente werk van beeldende kunstenaar Rinaldo Klas. De titel van zijn tentoonstelling is Goudkoorts. Goud is een actueel thema in de Surinaamse maatschappij waaraan zowel een positieve als een negatieve kant zit. Want terwijl de goudsector in Suriname bloeit -een ontwikkeling die Klas overigens niet afkeurt- gaat de economische groei die deze sector met zich meebrengt helaas wel gepaard met enkele zorgwekkende consequenties op het gebied van de natuur en het milieu. Rinaldo Klas die altijd de natuur centraal stelt in zijn kunstwerken, maakt zich zorgen over de gevolgen van de al te besmettelijke Goudkoorts voor het binnenland van Suriname en haar inwoners. Op een pakkende doch subtiele manier deelt de kunstenaar in zijn werk zijn bezorgdheid en zijn boodschap met het publiek. Meest opvallend in de kunstwerken zijn dan ook de grote contrasten in het landschap die Klas tijdens zijn bezoeken aan de goudmijnen waarneemt. Hij gaat voor zijn onderzoek naar de goudconcessie van Nana Resources in het zuidoosten van Suriname en naar die van multinational IAMGOLD in het Brokopondogebied. Onderweg komt hij ook langs het werkgebied van de kleine porknokkers. Hoewel Klas onder de indruk is van de professionaliteit en de meer verantwoorde werkwijze van de grotere bedrijven, is in zijn kunstwerken duidelijk te merken dat de uitgestrekte, kaalgekapte gebieden een sterkere indruk op hem maken. Maar Rinaldo maakt zich nog meer zorgen om de onverantwoorde werkwijze van de zelfstandige porknokkers die niet lijken te beseffen hoeveel schade zij hun omgeving, hun medemens en ook zichzelf berokkenen. Gedreven door de drang om zijn eerste indrukken onmiddellijk vast te leggen, gebruikt Rinaldo Klas de natte oranjerode bauxietgrond en creëert hiermee zijn eerste schetsen op papier. Met eenvoudige composities in krachtige kleuren en contrasten maakt hij in de grootste schilderijen een sterk ‘statement’. “Het is niet mijn bedoeling om voor mijn publiek een realistisch of een negatief beeld neer te zetten, maar wel een beeld dat hen aantrekt en aan het denken zet.” De collectie bestaat uit een 30-tal schilderijen groot en klein, in acryl op canvas. Voor zijn kleurenpalet laat hij zich leiden door de observaties die hij maakt in de goudmijnen. Het oranjerood van de diep uitgegraven bauxietgrond, het ononderbroken zicht op de hemelsblauwe lucht die vroeger door het dichte bladerdak heen nauwelijks te zien was, de lokkende gele kleur van het goud, maar ook van de zon die van bovenaf toch hoopvol blijft neerschijnen op het werk van de mens. En dan het contrast, meestal in de verte, van het steeds verder weggedrongen tropische groen. Realistisch geschilderde mensfiguren, met sombere gezichtsuitdrukkingen zetten in enkele schilderijen de toon. Het werk in de goudsector is zwaar en de tol op mens en milieu zijn niet te onderschatten. Maar ook de meer figuratieve ‘Klas’-profielen en de Surinaamse diersoorten eisen in de collectie hun plaats op tegen de achtergrond van hun drastisch veranderende leefomgeving in de natuur. Zo prikkelt de kunstenaar het bewustzijn van zijn publiek. Met Goudkoorts draagt Rinaldo Klas op zijn eigen creatieve manier bij aan de discussie over dit ingewikkelde en veelomvattende thema. Goudkoorts, de solo-expositie van Rinaldo Klas is open voor het publiek in De Hal van woensdag 4 juli tot en met zondag 8 juli. (foto William Tsang)

error: Kopiëren mag niet!