Santokhi haalt vernietigend uit naar regering

De parlementariër Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet, houdende wijziging van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), en wijziging van de Wet Identificatieplicht Dienstverleners (ID) vernietigend uitgehaald naar de regering. Suriname scoort namelijk volgens een rapport van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heel erg slecht als het aankomt op drugs- en terrorismebestrijding. Ons land heeft tot oktober de kans om haar imago internationaal te verbeteren door de aanbevelingen, die worden aangedragen in het rapport, serieus te nemen en te behandelen. Een van acties die de regering heeft genomen, is de wijziging van de wetsontwerpen MOT en ID. Echter is dit lang niet genoeg.
‘Er zijn meer dan 15 andere aanbevelingen die geïmplementeerd moeten worden. Mijn zorg is dat we straks maar voor een gedeelte tegemoet zijn gekomen aan de CFATF, terwijl er nog andere zaken gerealiseerd moeten worden’, zegt Santokhi. Hij zegt dat er nog gewerkt moet worden aan zaken die te maken hebben met beleid, operationele activiteiten, OM, politiemaatregelen etc. ‘Laten we in een keer de aanbevelingen serieus nemen en die behandelen. Het is niet de bedoeling dat we over een maand of twee weer bij elkaar komen om een andere wet te behandelen. Het is iets serieus en we moeten ervoor zorgen dat we niet op de zwarte lijst terechtkomen, omdat het heel erg moeilijk is om weer eruit te komen.’
Santokhi zegt dat volgens het rapport betreffende trafficking in person (TIP) Suriname op de watch list staat. ‘Suriname heeft tien jaren lang gewerkt aan een goed imago wat dit betreft, maar binnen twee jaar staan we nu op de watch list. De regering heeft niets gedaan in 2011 en dit is zorgwekkend.’ Volgens Santokhi gaat Suriname negatieve effecten tegemoet als het land zowel op de lijst van TIP als de CFATF zwart komt te staan. ‘Het is niet goed voor het beleid in Suriname. We gaan conflicten krijgen op internationaal niveau met het IMF, de IDB en de Worldbank. Elke ontwikkeling gaat tegen ons gericht zijn.’ De wetten worden volgende week verder behandeld in DNA. Dan zal de regering antwoord geven op de vragen van verschillende parlementariërs.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!