Synchronisatie van vakanties met de regio meer dan noodzakelijk

Met heel veel ongenoegen heb ik moeten vernemen dat het verzoek van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) aan de Caribbean Football Union (CFU) om de U- 17 WK- kwalificatiewedstrijden die volgende maand op Trinidad worden gehouden te verschuiven, is afgewezen. Dit is het zoveelste bewijs dat Suriname ook weer eens achterloopt met betrekking tot bepaalde ontwikkelingen binnen de regio. Onze sporters, vooral de schoolgaanden en studerenden, worden al jaar en dag benadeeld door ons schoolsysteem dat niet is afgestemd op dat van de regio en de rest van de wereld. Steeds weer wanneer zij naar het buitenland moeten om het land te vertegenwoordigen, is het een probleem, omdat zij dan zitten met repetities, schoolonderzoeken en tentamens, terwijl de sporters van de andere landen vaak dan vakantie hebben en zich optimaal kunnen voorbereiden op de wedstrijden. De sportwereld heeft al vaker aan de beleidsmakers op meerdere Sportcongressen en andere fora aangegeven dat het nu meer dan ooit de tijd is om over te gaan tot synchronisatie van de vakanties en schoolperioden met dat van de regio. Zo maken onze sporters dan ook meer kans gerichter zich voor te bereiden op toernooien. Het laat starten met de voorbereidingen en niet optimaal aanwezig kunnen zijn van geselecteerde sporters op de trainingen brengt ons land steeds weer in een nadelige positie ten opzichte van de anderen. De ontwikkelingen binnen de sport blijven hierdoor alleen maar achter. Het is nu weer zover en nu de tijd dat de overheid, ministeries van Sport en Jeugdzaken en Onderwijs, en vooral onderwijs vakbonden aan tafel gaan zitten om tot een oplossing te geraken omtrent deze materie. Als portefeuillehouder binnen de Caricom van Sport en jeugd, zou de overheid juist meer op deze zaak haar aandacht moeten laten vallen. Het duizenden tellend Sportminnend Surinaams legioen zou de overheid zeer erkentelijk en dankbaar zijn een besluit omtrent deze kwestie te nemen en door te voeren. Onze sportontwikkeling ondervindt alleen maar nadeel van deze situatie. Vandaag is het gebleken met de jeugdvoetbalselectie, straks moeten er andere selecties weg waaronder zwemmen en de Inter-Guyanese Spelen die weer voor de deur staan. Hoe lang zullen wij onze jonge sporters, waardige ambassadeurs nog benadelen? Hoe lang zullen we het land nog benadelen? De overheid heeft immers de verantwoordelijkheid op zich genomen een Regional Sports Academy in Suriname op te zetten waar ook onze mensen de voordelen van moeten plukken en van waaruit o.a. de ontwikkeling plaats moet vinden dat Suriname binnen afzienbare tijd met een aantal taken van sport tot de top 3 van het Caraibisch gebied moet gaan behoren. Ik spreek de hoop uit dat er nu serieus naar dit vraagstuk wordt gekeken en de overheid de juiste stappen onderneemt naar realisatie van de synchronisatie. U zal van mij samen met velen de ondersteuning in de realisatie hiervan genieten. We kijken uit naar de te ondernemen stappen.  De sport rekent op u overheid!
Desmond Plet

error: Kopiëren mag niet!