Wat is afwijkend gedrag? Sportcolumn door Satis Baldewsingh

Blijkbaar mag je mensen geen nicht meer noemen. Zelfs een onvervalste nicht mag je niet bij de naam noemen, want we moeten allemaal politiek correct blijven. Vandaar dat voetballers blijkbaar bij het horen ervan een trauma oplopen, gepaard gaande met een black-out; dus mag men in een zelf geopteerde trance om zich heen schoppen, om zich daarna in een slachtofferrol te manoeuvreren. Dus iemand boeler noemen geeft je blijkbaar op de voetbalvelden een vrijbrief om je zwaar te misdragen, toch mijnheer Verwey, doelman van Boskamp. Wat is er nou zo vreemd aan als iemand seksueel anders geaard is?Als wij zo tekeer kunnen gaan over het woord homo, dat wil dan zeggen dat we racistisch zijn en absoluut niet tolerant jegens de medemens. Ik heb daarom bewust de laatste weken in de pen gedrukt over de mankementen in onze hypocriete samenleving. Zou iemand, een sponsor die je voetbalteam en jou persoonlijk papt, maar wel een homo is, als zodanig uitschelden? Ik dacht het niet, want dan komen je individuele belangen in gevaar. Zelfs in het macho kamp van wat heet de La Squadra Azzurra, wordt gespeculeerd door een topsportjournalist dat er een of twee nichten in de kleedkamer zitten. In elk geval kan het geen Mario Balotelli zijn of Antonio Cassano, die zijn uitgesproken macho’s uit het land waar het lekkerste eten ter wereld te verkrijgen is. Vandaar dat macho’s alhier zich niet geroepen voelen zich neer te leggen bij beslissingen van een Tuchtcollege, in dezen van de SVB. Neen, de heer Bravo voelt zich verheven boven god en gebod en sprak eerder zijn wangedrag vrij door te stellen dat hij ziek is, hij zou lijden aan PTSS. Dat betwijfel ik niet. Echter, gezien zijn welgevulde zakken, want hij strooit er graag mee bij wedstrijden, kon hij hulp ingekocht hebben, dus zijn argumentatie slaat kant noch wal en vandaar dat velen walgden van de manier waarop hij het Tuchtcollege vernederde. Het is op z’n zachtst gezegd geen goed voorbeeld voor jeugdige voetballers. De SVB-voorzitter zei in een interview dat hij van een rebel geen engel kan maken, maar meneer de voorzitter, dat is niet aan u. Uw organisatie had al zeker een decennium terug hard moeten optreden, deze man voor het leven schorsen of een stadionverbod opleggen, maar  u hebt jarenlang gekozen voor de mantel der liefde en zie maar wat u gekweekt hebt. Uw probleem is nu een maatschappelijk probleem geworden. Hebt u daarover ooit nagedacht? Wat ik ook niet echt snap, zijn de lage boetes die gegeven worden aan raddraaiers op de voetbalvelden. Zo wordt het ernstige wangedrag van Verwey beboet met slechts SRD 25 of 5 liter unleaded benzine. Zou het, gezien de ernstige misdragingen en de inflatie bijberekend,  niet meer moeten zijn, zo’n SRD 250. Een oud statement is dat gedragsverandering in rap tempo kan optreden wanneer men zulks in de portemonnee voelt. Hé, jongeman, je moet je bij dezen niet de gebeten hond voelen, daar er velen zijn die ernstig afwijkend gedrag op het voetbalveld tentoonstellen. Afwijkend gedrag is meer regel dan uitzondering niet vreemd ansich, want wat afwijkend is voor de ene hoeft niet afwijkend te zijn voor de ander, luidt een argument. Echter dient men rekening te houden met niet alleen de stelregels, maar vooral met de spelregels der samenleving. Is het geen afwijkend gedrag wanneer de  technisch directeur van de SVB te allen tijde dezelfde cd draait op teevee. Laat me het aan u voorschotelen. Elke keer wanneer de nationale voetbalselectie een zeperd krijgt stelt hij dat we heel goed positioneel hebben gevoetbald; tja, zelfs heel goed voetbal hebben laten zien, echter hebben we niet gescoord. Dit vertel je echt niet aan mensen met een modale IQ. Inmiddels zijn we het lachertje van Latijns-Amerika en het Caraibisch gebied. Zelfs de kolonie Frans-Guyana kunnen we blijkbaar niet aan. Waar het fout gaat, is voor mij ook een raadsel. Ik zag jaren geleden een veelbelovend elftal en door afwijkend gedrag is het verworden tot elf ratten die aan een koord hangen en alle richtingen willen opgaan. Lijkt de politiek wel. Een jochie van amper13 jaar, een geweldige belofte, toont deze dagen afwijkend gedrag door naast zijn schoenen te lopen en beschaafdheid te ontberen. Hij groette me een paar dagen door de stellen ‘fa waka Satis’. Dat kan niet, ik noem een aantal vrienden van mij niet volledig bij de naam. Ik zet er oom voor: oom Ferdie, oom Tonny, oom Glenn om maar eens een voorbeeld te geven. De SVB moet een gedragswetenschapper inhuren om het afwijkend gedrag van met name jeugdvoetballers te bestuderen; een fantastisch onderwerp om op te promoveren lijkt mij. We hebben terecht een half miljoen voetbalkenners, echter lijkt het me veel te ver dat een paar goden aangeven hoe toptrainers op het EK hun spelers moeten positioneren. Een tikkeltje bescheidenheid zou ons sieren. Ach, aan de andere kant vraag ik me ook af waarom Bert van Marwijk de topscoorder van de Bundesliga, Klaas-Jan Huntelaar opstelt, zo ook de topscoorder van de Premier League, Robin van Persie, wanneer Robben voor SV Robben speelt. Die twee krijgen bijna geen werkbare voorzetten van buiten en dan volgt een terechte afgang. Ook daar is er sprake van afwijkend gedrag.
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!