Gevolgen rukwinden miniem in Para, Wanica en Nickerie

‘De rukwinden hebben Nickerie deze keer behoed van al te grote calamiteiten. Op twee getroffen huizen na, zijn er geen andere noemenswaardige zaken’, zegt de districtscommissaris van Nickerie, Wedperkash Joeloemsingh. De schade is beperkt gebleven. De daken van een huis te Henar en één te R.P. Bharosstraat hebben het moeten ontgelden. De situatie in Nickerie is geheel onder controle. Joeloemsingh zegt dat gelijk na de ontstane situatie, hij steeds in contact is gebleven met de meteorologische dienst om de gang van de rukwinden te blijven volgen, vooral toen die bleek richting Saramacca, Coronie en Nickerie over te komen waaien. De dc zegt dat het crisisteam in paraatheid was.

Het dak van een woonhuis te Calcutta wordt gerepareerd. De rukwinden van afgelopen woensdagavond hebben veel schade aangericht in Saramacca. Behalve 12 huizen hebben boeren ook schade geleden aan hun aanplant. In de meeste gevallen zijn de daken van huizen weggewaaid. Volgens districtscommissaris (dc) Aroenkoemar Ramdhani is hij voor het eerst geconfronteerd met zo een calamiteit in zijn district. Hij werd dezelfde avond en de volgende dag gebeld door zijn collega's voor de nodige ondersteuning. Ramdhani zegt dat hij de ondersteuning van zijn collega's nuttig heeft kunnen gebruiken, omdat hij geen ervaring heeft op dit gebied

Het district werd binnen een kort tijdsbestek twee keren achter elkaar geconfronteerd met hevige rukwinden die een enorme ravage hadden aangericht. Het commissariaat is hierop voorbereid en heeft een crisisteam in het leven geroepen. Er is ook steeds overleg geweest met de politie en brandweer van Nickerie. Joeloemsingh zegt dat de situatie rond middernacht was genormaliseerd met wat buien en vochtige lucht. Men is tot drie uur in de ochtend stand-by gebleven voor eventuele calamiteiten. Inmiddels is de schade aan de twee huizen hersteld.
Het district Wanica is op een enkele kleine schade na, niet echt getroffen. Ondanks de hevige rukwinden zijn de bewoners van dit district bespaard gebleven van grote schade. Districtsbewoner Andjanie vertelt dat zij zo een hevige rukwind voor het eerst heeft meegemaakt. “Ik hoorde de wind gieren, bomen waaien. Ik was bang dat een boom ontworteld zou raken en op mijn huis terecht zou komen. Ook het dak van mijn huis ging tekeer, maar gelukkig is het niet weggewaaid”, zegt Andjanie.  Dc Rawin Jiawan van Wanica zegt dat hij tot ongeveer drie uur in de ochtend paraat was. Hij heeft in verschillende buurten rondgereden om zich te oriënteren. “Maar gelukkig zijn er geen calamiteiten geweest”, zegt hij opgelucht.
Para zit ook niet opgescheept met al te grote schade. Marvin Moesan van het Burger Informatiecentrum zegt dat tot drie uur er geen noemenswaardige klachten waren binnengekomen op het commissariaat van het district.

error: Kopiëren mag niet!