Waterberg: “Onder curatele stellen SZF–directeur rancuneuze handeling”

Ex-minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid vindt het onder curatele stellen van directeur Stephen Comvalius van het Staatsziekenfonds (SZF) door minister Michel Blokland een rancuneuze handeling. “Onder curatele stellen van een andere kan, als er gegronde redenen zijn. Bijvoorbeeld als fraudeleuze handelingen zijn gepleegd of de desbetreffende persoon het beleid van de minister tegenwerkt. Ik vermoed niet dat deze zaken bij het beperken van de bevoegdheden van de SZF-directeur spelen”, zegt de ex-bewindvoerder van Volksgezondheid.
Waterberg weet dat directieleden van het departement en vakgroepen (bepaalde medici/tandartsen) een probleem hadden met Comvalius, omdat hij het beleid van Waterberg altijd heeft ondersteund en heeft meegewerkt aan decentralisatie van de gezondheidszorg. “Niet iedereen ondersteunt dat beleid. Ze vinden het belangrijk dat ze geld kunnen blijven verdienen, zonder rekening te houden met het belang van het volk. Ik zou een SZF-directeur wel onder curatele kunnen stellen, maar het verschil zou zijn dat ik me niet als een marionet zou laten bespelen.”
Waterberg heeft als minister graag de decentralisatie van de gezondheidszorg door middel van ziekenhuizenbouw, onder andere in Albina, en het bouwen van een verpleegcentrum voor patiënten onder beheer van SZF willen realiseren. Hij had ook als prioriteit het verhogen van de plaatsingsmogelijkheid op de Medische Faculteit van 30 naar 40 in 2012. Verder ook het verruimen van de plaatsingsmogelijkheden voor studenten in het buitenland en Covab en de uitvoering van de Algemene Ziekenkostenverzekering (AZV). De ex-minister gelooft niet dat deze projecten (volledig) zullen worden uitgevoerd onder leiding van minister Blokland. “Het bouwen van het ziekenhuis te Albina, met behulp van de Fransen, kan moeilijk gestuit worden, maar het wordt misschien dan een afdeling van bijvoorbeeld het Academisch Ziekenhuis in plaatst van een zelfstandig instituut. De uitvoering van een AZV is uitgebleven door politieke onwil, omdat binnen de samenleving de AZV wordt geassocieerd met Waterberg. Het gaat echter niet om Waterberg, maar om hetgeen aan het volk is beloofd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft begin 2011 ook alle regeringen aangeschreven om te werken aan een AZV. Het plan is echter hetzelfde als het gepresenteerde van 5 jaren terug”, zegt de oud-bewindvoerder van Volksgezondheid. De Cubaanse artsen van wie eerder bekend werd gemaakt dat hun apparatuur was vernietigd, hebben ook nog steeds geen nieuwe apparatuur om te werken.
Waterberg is er blij om dat hij in zijn periode als Volksgezondheidsminister in verschillende gezondheidsdiensten, zoals het Academisch Ziekenhuis, het Psychiatrisch Centrum Suriname en het Streekziekenhuis Nickerie, heeft kunnen investeren. Hij heeft verder het Staatsziekenfonds gedecentraliseerd en gewerkt aan het ter beschikking stellen van medicamenten door een voorraad bij SZF op te bouwen. Ook is in zijn periode gerealiseerd de decentralisatie van het dialysecentrum.

error: Kopiëren mag niet!