Rio+20 conferentie biedt zichtbare resultaten

Op dinsdag 19 juni is er in Rio overeenstemming bereikt. Al maanden onderhandelden vertegenwoordigers van de diverse wereldlanden over sustainable development oftewel duurzame ontwikkeling. Wat moeten we als wereld doen om armoede te bestrijden, om ongelijkheid te verkleinen en om tegelijkertijd het milieu te beschermen zodat toekomstige generaties in welzijn kunnen leven? De dagen voorafgaand aan de staatshoofdenmeeting van 20-22 juni is er zwaar onderhandeld over de laatste mogelijke breekpunten. Brazilië heeft, als de op zaterdag aangetreden voorzitter van de meeting, door haar doortastende opstelling echter een doorbraak geforceerd. Zowel de ontwikkelde landen als de minder ontwikkelde en ontwikkelingslanden konden het eens worden over de tekst van het slotdocument. Dit slotdocument wordt door de staatshoofden op 20 en 22 juni bevestigd.
In grote lijn is er gekozen om te werken met drie processen: financieel, het institutioneel raamwerk en duurzame ontwikkelingsdoelen. De bedoeling is dat er binnen deze drie processen verder wordt onderhandeld over de exacte invulling van elk proces. Belangrijk bij de afspraak is dat de wereld blijvend in gesprek blijft met elkaar met als doel duurzame ontwikkeling. De posities binnen deze processen moeten nog verdeeld worden. Elk proces wordt geleid door een vertegenwoordiging van ongeveer 30 landen en vormt dus maar een kleine afspiegeling van alle wereldlanden.  Raymond Landveld, diplomaat bij de UN en onderhandelaar op Rio+20, geeft aan dat “Suriname er nu voor moet zorgen dat ze een positie bemachtigt binnen één van de drie processen, zodat we dichter bij het vuur zitten”.
Gisteren, woensdagochtend 20 juni, is de conferentie geopend. Dilma Roussef, president van Brazilië, werd daarbij aangesteld als voorzitter van de conferentie. Bij de aanvang van de conferentie zijn er 491 vrijwillige commitments bij het nieuwe document, met afspraken die de presidenten vrijdag zullen aannemen, getekend. Naast de zovele  wereldlanden zijn bij de commitments ook bedrijven en universiteiten vertegenwoordigd die zich aansluiten bij de afspraken.
Vandaag, donderdag 21 juni, zal Suriname in de middagsessie, in de persoon van minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer,  het woord voeren. Hij zal daarbij aangeven dat Suriname zich committeert aan de resultaten van deze conferentie.

error: Kopiëren mag niet!