Indonesië omarmt zijn diaspora

Jarenlang is de gedachte geweest dat Indonesiërs die zich in het buitenland hebben gevestigd,  hun vaderland de rug hebben  toegekeerd. Thans wil de Indonesische regering dat deze getalenteerde burgers  een rol  kunnen spelen in de ontwikkeling van het land, waar zij en hun voorvaderen vandaan komen. Indonesië is op zoek naar grotere buitenlandse investeringen en wil  wereldwijd zijn  status verhogen. Gedurende drie dagen in juli aanstaande organiseert Jakarta  een  inaugureel Congres van de Indonesische diaspora in  Los Angeles in de Verenigde Staten van Amerika. De bedoeling van dit congres is om de overzeese Indonesiërs bij elkaar te brengen om zodoende hun belangstelling te wekken voor de grootste economie van Zuidoost Azië en hen  instrumenteel te doen zijn bij  de ‘branding’  en ‘marketing’ van de Republiek Indonesië.
“Wij waren gewend om hun als ‘brain drain’ te zien, terwijl zij een ‘brain gain’ kunnen zijn.  Alles wat nodig is, is  hun de kans te geven  dat te zijn”,  zegt   Dino Patti Djalal, de  Indonesische  ambassadeur  in Washington DC, één van de sleutelfiguren van het Congres. Volgens Djalal is de Indonesische diaspora  “een gemeenschap vol ideeën, expertise, kapitaal en netwerken. Zij bestaat  uit migranten/arbeiders, ondernemers, studenten, professionals, artiesten, onderzoekers, vernieuwers en anderen. Met een Indonesië dat  wereldwijd steeds  prominenter wordt, is de diaspora een enorme strategische gemeenschap.”
 
Deze nieuwe uitdaging is geformuleerd geworden tijdens een grote bijeenkomst in Jakarta van de Indonesische ambassadeurs  in februari van dit jaar. Hiermee gaat Indonesië de weg op die China en India reeds bewandelen  bij het zoeken naar de vergroting  van  binnenlandse investeringen  en zelfs ook   het  overhalen van de afstammelingen van vroegere emigranten voor terugkeer en werken in  het land van hun voorouders of het ‘thuisland’. In dit verband kan verwezen worden naar de bekende uitspraak van de oud-premier van India, Atal Biharie Vajpayee, die bij de opening van de eerste Indiase diasporaconferentie in Nieuw Delhi  in januari 2003 opmerkte “aap bahut door se aayee hain,  lekin ghar aayee”(= u  bent van heel ver gekomen, maar u bent thuis gekomen).
Bereids is India in 2003 ertoe overgegaan een ministerie van Overzeese Indiase Zaken  in te stellen, dat jaarlijks een conferentie organiseert om zijn diaspora van 30 miljoen personen te involveren in de ontwikkeling van het land. Deze conferentie  vindt jaarlijks  plaats en begint altijd  op 9 januari, de dag waarop  Mahatma Gandhi uit Zuid Afrika naar India terugkeerde.
Ook Singapore  heeft in 2006 een ‘Overseas  Singaporean Unit’ opgezet  voor het engageren van zijn inwoners in het buitenland, inclusief het houden op jaarbasis van een ‘Singapore Day’ in alle grote steden waar Singaporezen wonen.
 
Maar Djalal  wil liever dat de nieuwe omarmingspoging van onderuit moet werken, dat wil zeggen, één die gedreven wordt door personen vanuit de diaspora zelf  met eigen bedachte activiteiten. Zelf heb ik geen pasklare antwoorden, zegt  Djalal, mijn job is een forum te verschaffen waar de antwoorden en oplossingen besproken kunnen worden. Zo zullen  de congresdeelnemers zelf moeten beslissen of de ontmoeting in Los Angeles een jaarlijks terugkerende gebeurtenis zal zijn. Een vraag die zeker gesteld zal worden, is die van de dubbele nationaliteit, die de Indonesische wetgever  niet c.q. nog niet  toestaat. Maar sommige Indonesiërs zullen vragen om een herziening van de wet, zodat emigranten het gevoel krijgen dat zij toch horen bij het land van hun voorouders.
Op een  totaal van 240 miljoen  inwoners is de schatting dat ruim 6 miljoen    Indonesiërs  zich overzees  gevestigd hebben. Er werken ongeveer 150.000 Indonesiërs en Amerikanen van Indonesische afkomst in de Verenigde Staten, de meesten zijn hooggeschoolde professionals.
Eén van de organisatoren van het congres, de in de Verenigde Staten wonende Mohamed Al-Arief, zegt dat  een ieder die belang stelt in Indonesië  welkom is op de bijeenkomst. “Het maakt niet uit of men niet  of niet langer Indonesiër is, als men maar een band heeft met Indonesië en zich deel voelt van  de wereldwijde Indonesische gemeenschap.”  Volgens Al-Arief  kan zelfs president Obama beschouwd worden als een lid van de Indonesische diaspora; zoals bekend heeft de Amerikaanse president van zijn 6e tot zijn 10e jaar  in Jakarta gewoond, waar hij de Besuki  openbare school in de wijk Menteng heeft bezocht. Zijn stiefvader, Lolo Soetoro, was  een Indonesiër.
Op de agenda van het congres staan diverse onderwerpen, zoals het creëren van jobs en  het starten van een onderneming in de uitgestrekte Indonesische archipel  als mede tentoonstellingen over batik en een ‘food fair’.
Het congres zal worden toegesproken door president Susilo Bangbang Yudhoyono, minister Mari Elka Pangestu van Toerisme en Creatieve Economie en  de managing director van de Wereldbank,  Sri Mulyani Indrawati . Van 2005 tot juni 2010 was Sri Mulyani de minister van Financiën van de Republiek Indonesië; in 2011 plaatste Forbes Magazine haar op de lijst als de 65ste machtigste vrouw ter wereld.
Volgens Anand Krishnan is het  in juli te houden congres een  realisatie van  één  van de door president Soekarno  op 1 juni 1945 geformuleerde Pancasila principes, met name, democratie, waarbij het niet  moet gaan  om een “meerderheid – minderheid dichotomie”, maar om  de geest van “één voor allen, allen voor één,  en  bovenal allen voor allen”.
Krishnan wijst er  op dat  de geest van ‘Diaspora’  in het algemeen ook  terug te vinden is in een zeer bekend Hindilied uit 1955, met name:
“Mera joota hai Japani (mijn schoenen zijn Japans)
Yeh patloon Inglistani  (mijn pantaloon is Engels)
Sar pe lal topi Roosi     (de rode hoed op mijn hoofd is Russisch)
Phir bhi dil hai Hindustani” (maar toch, mijn hart is Indiaas)
 
De organisatoren hopen dat  op deze  bijeenkomst van de Indonesische  diaspora  de overzeese Indonesiërs hun  verbondenheid met Indonesië  versterken en bevestigen  en  collectief modellen zullen  aandragen hoe de ontwikkelingen in Indonesië  verder versneld en verhoogd  kunnen worden en hoe zij hiertoe kunnen bijdragen.
 
R.Alihusain

error: Kopiëren mag niet!