Ontbreken infrastructuur grootste knelpunt export verse producten naar Caricom

Suriname kan moeilijk exporteren naar Caricom vanwege het ontbreken van een regulier logistiek netwerk. Versproducten kunnen daarom niet efficiënt en effectief vervoerd worden naar Trinidad & Tobago en Barbados. Bij het vervoer per zee zijn de kosten relatief laag, maar is de transporttijd voor de versproducten te lang, variërend van 2 – 4 dagen naar Trinidad & Tobago en 6 – 10 dagen naar Barbados. Dit staat in het Finaal rapport Marktstudie Surinaamse/ Tropische groenten en fruit op de Caricom Markt.
Ten aanzien van vervoer per vliegtuig geldt dat de prijzen per kg relatief hoog zijn en dat de producten in passagiersvliegtuigen worden geladen, waarin de bewaarcondities matig zijn. Passagiers hebben de prioriteit, waardoor er geen structurele garantie is dat producten vervoerd kunnen worden. Zonder een goede logistieke infrastructuur hebben potentiële afnemers in Trinidad & Tobago en Barbados geen zekerheid dat producten tijdig en onder de juiste condities geleverd kunnen worden. Export naar Barbados is nog lastiger dan naar Trinidad. Het ontbreken van een goede logistieke infrastructuur, zowel per zee als per boot tussen Suriname en Barbados, is volgens alle geïnterviewde partijen in Barbados het belangrijkste knelpunt om de export van Surinaamse groente en fruit naar Barbados op te zetten. Hotels, restaurants en supermarkten in Barbados importeren veel levensmiddelen, waaronder groente en fruit uit Amerika. In de distributie van goederen naar het Caribisch gebied, speelt Miami een belangrijke rol. De supermarktketen Super Centre uit Barbados heeft de afgelopen jaren gekeken om producten uit de regio en vanuit Zuid-Amerika te importeren. Belangrijkste logistieke knelpunten hierbij zijn de hoge afhandelingskosten in de haven in Barbados. In Trinidad & Tobago worden de tarieven deels door de overheid gesubsidieerd. Er worden relatief weinig producten uit Suriname geïmporteerd (zowel food als non-food) en er vindt relatief weinig export vanuit Barbados naar Suriname plaats. Tevens is er sprake van lange transporttijd van 6 – 10 dagen, wat de kwaliteit van het product niet ten goede komt. Ook is er geen directe luchtvaartverbindingen tussen Paramaribo en Bridgetown.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!