Caricom onbekend met Surinaamse landbouwproducten

Landen binnen de Caricom zijn niet bekend met de typische Surinaamse landbouwproducten en de Surinaamse keuken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom landen uit onze regio slechts minimaal producten importeren vanuit Suriname. Doordat Suriname geen historische handelsrelatie heeft met landen in deze regio door afwezigheid van de Surinaamse gemeente, kunnen Surinaamse exporteurs moeilijk exporteren naar deze landen. Dit staat in het finaal rapport Marktstudie Surinaamse/Tropische groenten en fruit op de Caricom Markt.
Over het algemeen zijn de landen binnen de Caricom niet zelfvoorzienend in de productie van groente en fruit. In eerste instantie is er handel van groente en fruit tussen de verschillende Caricom-landen, waarbij vooral Guyana, Grenada, Jamaica, St. Vincent (bananen, wortel gewassen) en St. Lucia (bananen) al een lange traditie hebben op het gebied van groente- en fruitexport. Binnen de Caricom nemen Jamaica en Trinidad & Tobago een belangrijke positie in met betrekking tot de distributie van goederen (zowel scheepvaart als luchtvaart). Landen hebben onderling afspraken gemaakt over de import en export, welke zijn vastgelegd in handelsprotocollen. Trinidad & Tobago heeft afspraken met o.a. Antigua, Barbados, Grenada en is in onderhandeling met St. Kitts. Suriname heeft geen historische handelsrelatie met landen in deze regio en mede door de afwezigheid van een Surinaamse gemeente in deze regio is men onbekend met de typische Surinaamse producten en Surinaamse keuken.
Daarnaast worden er grote volumes fruit en groente uit de Verenigde Staten geïmporteerd (citrus, appels, peren, druiven, kiwi, broccoli, witlof, aardbeien, bessen, etc), waarbij Miami een belangrijke logistieke rol vervult. Vanuit Nederland (aardappels, uien) en Canada wordt ook groente en fruit geïmporteerd. Een aantal van de grootste groente en fruit leveranciers zijn gevestigd in Miami. In 2005 werd voor $ 995 miljoen aan agrarische producten geïmporteerd in het Oost-Caribische gebied, een groei van 16% ten opzichte van 2004. Ongeveer 30% – 40% van de geïmporteerde producten gaat naar de hotel- en restaurantsector (HRI-sector) en 60% a 70% loopt via het supermarkt-kanaal. Suriname kan een groot deel van haar producten in de regiolanden afleveren door een centraal punt op te richten om haar producten te promoten.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!