Tweede SEH eind 2012 operationeel

Indien alles volgens plan verloopt, zal Suriname aan het eind van dit jaar over een tweede Spoedeisende Hulp (SEH) beschikken. Volgens de architect Tjon A Jong zal het gebouw over zes maanden gereed zijn. Om de drukte van de SEH van het Academisch Ziekenhuis te verlichten, heeft de regering het project ter versterking van de Spoedeisende Hulp voor Paramaribo en omstreken goedgekeurd. Deze SEH wordt ondergebracht in het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Volgens de president zou dit project in de afgelopen maand maart reeds operationeel moeten zijn. Echter is dit nog niet het geval geweest. Volgens Mikhael Saouma, de coördinator van het project, is het Sint Vincentius Ziekenhuis momenteel bezig met de voorbereidingen daarvoor. Er moeten ook aanbestedingen gehouden worden om bepaalde voorzieningen te treffen. Er is een vertraging ontstaan, omdat de ruimte die gebruikt zou worden voor het opzetten van de SEH niet terstond beschikbaar was. De afdeling die daar was gehuisvest, kon niet tijdig verhuizen naar de gerenoveerde vleugel van het ziekenhuis. Het ziekenhuis wordt thans gerenoveerd. Volgens Saouma werd de renovatie wat vertraagd uitgevoerd, waardoor zij werden opgehouden om de ruimte vrij te maken.
Binnenkort zal een aanvang worden gemaakt met het trainen van het personeel. “Er zijn specialisten die beschikbaar zijn en ook artsen die de eerste opvang zullen doen.”
Suriname heeft slechts een SEH en die is ondergebracht in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Deze is overbelast. De druk op het personeel daar zal met een tweede SEH ook verminderen. Zoals we nu merken bij de SEH kunnen artsen soms dingen over het hoofd zien als het te druk wordt.” De gedachte voor het opzetten van een tweede SEH is ontstaan uit de behoefte. Er komt nu dus ook een in het noorden te staan, waardoor er twee punten zijn waar men terecht kan. Volgens Saouma gaan zij heel intensief samenwerken met de SEH van het AZP. Er zal ook samengewerkt worden met de andere ziekenhuizen. De coördinator meent dat iedereen toegang moeten hebben tot het ziekenhuis. “Het is niet voor een bepaalde groep.”
De ingang van de Spoedeisende Hulp komt aan de Koninginnestraat, waar de oude administratie was. Het wordt een open zaal, die opgesplitst zal worden door schermen. En er komt ook een observatiekamer.  Saouma geeft aan dat er veel ondersteuning is gekomen vanuit president Bouterse.

error: Kopiëren mag niet!