Personeel DSB Bank voert prikactie

Het personeel van DSBBank, aangesloten bij de daar opererende vakbond, heeft gistermorgen het werk voor enkele uren neergelegd. De prikactie is een teken van protest over het uitblijven van een bevredigend resultaat bij de cao-onderhandelingen. De prikactie werd bij alle filialen uitgevoerd. Bestuurslid Robby Naarendorp  van de vakcentrale C-47, waar de bond is aangesloten, zegt dat de bond al lang gewaarschuwd had voor dit moment. Twee weken terug riep C-47 de leiding van de banken en verzekeringsmaatschappijen op zich anders op te stellen bij de cao-onderhandelingen. De directies weigeren een redelijk percentage loonaanpassing te geven. Naardendorp zegt dat de vakcentrale signalen heeft  gehad dat de directies van regeringszijde zijn geïnstrueerd om marginale loonsverhoging te geven aan het cao-personeel. Die instructie zou zijn  gegeven vanwege de oproep van het IMF en de president van Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het IMF en CBvS  hebben loonmatiging aanbevolen om de economie te beschermen tegen inflatie.
Daartegenover zegt de C-47-topper dat deze directies zelf hebben aangegeven hoeveel winsten er zijn gemaakt in het afgelopen jaar. Dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder de inzet van het personeel. Hij vraagt zich af waarom het personeel dan niet mag delen in de winst. Als de redelijke loonsverhoging niet wordt gegeven aan het personeel, zullen alle winsten ongetwijfeld gaan in de zakken van de directies. De vakbonden hadden eerder aangeven niet langer te zullen accepteren dat de directies persisteren in hun houding. Er hing twee weken terug al een stakingsdreiging onder het bankpersoneel. Het bod, dat de directie van DSB gedaan heeft naar de bond toe, werd door de leden van de tafel geveegd. Vandaag komt de bond weer in alv bijeen.

error: Kopiëren mag niet!