Bendeleider Goddard door politiekogels gedood Zeven leden voortvluchtig


De 45-jarige bendeleider Jules ‘Balast’ Goddard behoort ook tot een van de vier mannen die dinsdagavond door politiekogels om het leven zijn gebracht. Goddard stond aan het hoofd van een ‘die – hard’ criminele bende die vanaf 1995 de Surinaamse gemeenschap shockte met zware misdrijven. Waarnemend politiekorpschef Humphrey Tjin Liep Shie die deze informatie gisteren met de wereld deelde, zegt dat naar schatting vijftien man in deze bende zit. Vier zijn dinsdagavond aangehouden aan de Koningstraat, terwijl vier anderen de dood vonden nadat de politie het vuur op hen opende op het Maretraite-project aan het Tout Lui Fautkanaal. De vier bendeleden bleken niet gewapend te zijn. Er zijn geen wapens aangetroffen.
Volgens Tjin Liep Shie zijn zeven verdachten van deze bende nog voortvluchtig. De overige drie die zijn omgekomen, zijn Urbian Burleson, Rizza Amzink en ‘Biga’ Harrison. De mannen waren in de leeftijdsklasse van 25 – 45 jaar. Amzink (25) die de jongste was, had zich ook schuldig gemaakt aan vuurwapengeweld. Hij had namelijk geschoten op een lid van de Motor Surveillancedienst. Deze msd-er kwam het vorig jaar om het leven bij een verkeersongeval.
Tjin Liep Shie zegt dat uit het politioneel onderzoek blijkt dat Goddard en zijn bende betrokken waren bij de beroving van Firma Malhoe aan de Fred Derbystraat, Savannah Casino en de geldtransportwagen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Maandagmiddag sloegen zij op klaarlichte dag toe in een juwelierszaak in de Maretraite Mall. Een deel van de sieraden en geld is aangetroffen op deze verdachten.
“Ik beoordeel het politieoptreden als rechtmatig. Het is ook mijn verantwoordelijkheid om na te gaan hoe het politieoptreden is geweest.” Dat  zei procureur-generaal (pg) Soebhas Punwasi gistermiddag. “Als je een plan uitzet om hen aan te houden, dan houd je rekening met alles”, benadrukte de pg. “Bij alle berovingen die zij gepleegd hebben, is er vuurwapengeweld aangewend. De politie heeft als taak om de criminelen aan te houden. En bij die aanhouding wordt overwogen om welke type personen het gaat. Er is getracht om de auto tot stilstand te brengen. De bendeleden weigerden dat. Een van de mannen is nog drie honderd meter van de auto aangetroffen. Ook hij liet het leven.” Tjin Liep Shie bleef erbij dat al de zaken in acht nemend, er geen buitensporig geweld is gebruikt in deze zaak.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!