‘Planten groeien goed, maar dragen geen vruchten’ LVV-onderdirecteur Suresh Algoe:

De productie van de landbouwsector is de afgelopen 25 jaren op hetzelfde niveau gebleven. ‘De sector is niet gegroeid, als de productiecijfers in ogenschouw worden genomen’, zei Suresh Algoe, onderdirecteur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in het RBN-programma Rashid Pierkans Kal Aaj Aur Kal (KAAK). Als een van de oorzaken waarom de productie niet toeneemt,  noemt deze landbouwdeskundige het zaad dat we gebruiken. Volgens hem worden er hybridezaden geïmporteerd en gebruikt door de landbouwers. ‘De planten groeien wel heel goed, maar dragen geen vruchten.’
Algoe legt uit dat hybridezaden een kruising zijn van twee verschillende soorten vruchten. Internationaal wordt beweerd dat de productie hiervan goed is. ‘Maar in Suriname is dat niet altijd het geval. De plant groeit prima, maar draagt nauwelijks vruchten. Het probleem is dat bij planten van deze zaden vaker of de mannelijke of de vrouwelijke bloemen ontbreken. Hierdoor vindt er geen stuifmeelbevruchting plaats en blijft de plant vruchteloos’, legt hij uit.
Een ander probleem dat we in Suriname hebben, is dat het planten seizoensgebonden is. Je kunt een bepaald gewas niet het hele jaar door planten. ‘Als alternatief moeten we kijken naar het planten van groenten in kassen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!