BOG verstrekt ongeveer 4000 griepvaccins

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft in mei 2012 ongeveer 255 griepvaccins verstrekt aan risicogroepen, zoals personen met hartklachten of ernstige onderliggende lijden, gezondheidswerkers en bejaarden. Daarnaast is circa 3700 dosis vaccin uitgereikt aan ziekenhuizen, poliklinieken en bejaardentehuizen. “Het griepvaccin is bedoeld als preventie tegen influenza en het betreft hier de jaarlijkse vaccins, die een mengsel van verschillende griepvirussen, waaronder AH1N1 (Mexicaanse griepvirus), bevat en tot eind juni 2012 beschikbaar is”, zegt BOG-directeur Lesly Resida desgevraagd.
Zoals uit statistieken blijkt van het ministerie van Volksgezondheid/Medische Zending zijn vanaf eind april tot medio mei binnen vier weken 20 influenzagevallen, inclusief vier Mexicaanse griepgevallen, gesignaleerd. Het betreft een drastische toename, omdat vanaf begin januari tot eind april slechts 12 griepgevallen zijn geregistreerd. Naast deze 20 griepgevallen heeft een laboratorium in Frans Guyana 8 gevallen van pandemische influenza uit Albina bevestigd. Toch is het niet zeker of er reeds gesproken kan worden van een landelijke griepepidemie, maar de tekenen wijzen wel in de richting van een stijging van de aantallen luchtweginfecties in vele delen van het land.
Directeur Resida verzekert wel dat het BOG de griepsituatie onder controle heeft en geen griepdoden zijn te betreuren. Zijn gezondheidsbureau heeft geen goed beeld van ernstige gevallen van luchtweginfecties die in de ziekenhuizen werden opgenomen, omdat de rapportage door de hospitalen nog niet optimaal is. Door het Streekziekenhuis Nickerie is ondertussen gemeld dat er vanaf week 1 tot en met week 20 in totaal 33 patiënten met ernstige luchtweginfecties werden opgenomen. Veel van deze patiënten waren kinderen van minder dan 15 jaar oud en baby’s jonger dan 6 maanden.

error: Kopiëren mag niet!