MWI bindt de strijd aan tegen baarmoederhalskanker

Het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) heeft haar dienstverlening uitgebreid met de detectie en typering van het Humaan Papilloma Virus. Dit virus is een belangrijke factor bij baarmoederhalskanker. Nico B. de Bel, de nieuwe directeur van het MWI, laat dat weten. MWI-directeur Nico de Bel geeft aan dat ”Diagnostiek en epidemiologische data van infectieziekten meestal ontbreken in Suriname. Binnen het MWI  is de afdeling Biochemie, waar het moleculair laboratorium een onderdeel van is, verantwoordelijk voor het detecteren (opsporen) en identificeren van niet detecteerbare ziekteverwekkers in Suriname zoals het Dengue-virus. Binnen het MWI is de afdeling Biochemie, onder verantwoordelijkheid van prof. dr. Malti R. Adhin, verantwoordelijk voor het ontwikkelen en inzetten van testen in Suriname.”
De afdeling van prof. dr. Malti R. Adhin heeft het moleculaire HPV detectie & typering testsysteem opgezet met ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid en de UNFPA. De afdeling kan niet alleen de hoge risicotypes detecteren, maar ook de veelvuldige lage risicotypes. De directeur vervolgt met te stellen dat “De strijd tegen baarmoederhalskanker ook moet worden gevoerd in Suriname; wereldwijd overlijden er jaarlijks bijna 300.000 vrouwen, waarvan het merendeel in ontwikkelingslanden. Een vroege detectie is van groot belang voor een succesvolle behandeling, omdat de ontwikkeling van de kanker ongeveer 10 tot 15 jaar kan duren. Introductie van deze diagnostiek resulteert in het tijdig inzetten van de behandeling, met als gevolg een verlaging van de kankerincidentie en het terugdringen van overlijden door baarmoederhalskanker.”
Het Medisch Wetenschappelijk Instituut is ook gestart met wetenschappelijk onderzoek van het aantal gevallen van HPV in baarmoederhalskanker in Suriname. Dit onderzoek zal niet alleen inzicht verschaffen, maar zal tevens worden gebruikt om informatie te kunnen krijgen voor een bewust vaccinatieprogramma. Tot slot geeft Nico de Bel nog aan. “Met de introductie van deze testmogelijkheid in Suriname levert het MWI in samenwerking met de Faculteit der Medische Wetenschappen wederom een directe bijdrage aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Het doen van toegepast onderzoek aan de universiteit is van belang voor de gemeenschap.”

error: Kopiëren mag niet!