This is a mockery Sportcolumn door Satis Baldewsingh

Blijkbaar zullen we nooit begrijpen dat de wereld groter is dan dit dorp. Je wordt er gek van hoe Surinamers met elkaar omgaan vooral in de politiek. Het is een mockery voor de democratie. Oppositie en coalitie spijten de samenleving, terwijl deze zelfde mensen later op de avond lekker een borreltje pakken en samenzweren hoe verder dit volk te pijnigen. Goederen worden steeds duurder, maar het gaat over een of andere conferentie van EU/ACP.  Het interesseert me geen
hoela of het nu hier wordt gehouden of op Pluto. De samenleving is ge-interesseerd in zaken als veiligheid, koopkracht, onderwijs, sport, volksgezondheid en banen met alle sociale grondrechten. Met een ernstige notie van verbazing heb ik kennisgenomen van vragen afgevuurd op de boys van Suriprofs. Die jongens komen als professionals met net een heel seizoen achter de rug even ons opzoeken. Hun stichting zorgt jaarlijks voor de daadwerkelijke realisatie van allerlei accommodaties en ze doen hun best om voor de kinderen der republiek toch wat tastbaars neer te zetten in tegenstelling tot de media en de overheid. De Suriprofs houden benefietmatches om alhier het geld te investeren. Dat moeten we in hoge mate respecteren. Voor een kenner van het ledertje is het logisch dat ze nooit top zullen zijn, het is kort dag voor ze. Ze komen toch een beetje de vrienden en  kennissen opzoeken en lekker een potje voetballen en dat samen met de nationale voetbalselectie. Heerlijk om tussen deze veelal geroutineerde profs een balletje te mogen trappen. En dat tijdens de grote regentijd op een te zwaar veld. Het is een ervaring voor beide kampen ansich. Het gaat om het publiek te vermaken. Maar het is niet hun schuld dat een bijeengebrachte selectie van de Guyanezen, die nog steeds een groot deel van Suriname moedwillig bezet houden, ons een poepje doen ruiken. De media moet begrijpen dat het ook niet anders is bij de A- selectie. We zijn inmiddels het SM Temeier van de Golden Jaguars. We moeten geen deuren gaan sluiten met onze misplaatste arrogante gedrag welk ons tot nog toe nergens heeft gebracht. Een beetje nederigheid siert de mens. Terecht dat de jongens van de Suriprofs boos zijn op enkele boys alhier van de media. Het moet leuk blijven. Het is buiten ons vermogen om effe te komen en dan met een stelletje amateurs, zonder ooit een team te zijn, om te  denken dat men de sterren van de hemel gaat spelen. Dat wist een ieder van te voren. Het is altijd zo geweest. Anders was Argentinië op de hielen kampioen geworden met Messi in de gelederen. Anders hadden we op elk WK Brazilië in de finale. Gelukkig hebben we Duitsland, Spanje en Nederland. Vandaar dat het niet verwonderlijk is dat iemand als Seedorf niets met ons voetbal te maken wilt hebben. Een groot mens en voetballer die er niet voor kiest om in zijn geboorteland te investeren in wat hem groot heeft gebracht, brengt vraagtekens op. Waaraan zal dat liggen. Nou kijk in de spiegel en naar de politiek. Wij koesteren onze helden niet. Kijk hoe men in Italië en België met hun sporthelden omgaan. Allerlei anekdotes worden verzonnen om hen groter te maken, tot aan mythische proporties toe. Dat is heel belangrijk voor een volk. Daarvoor komen mensen bij elkaar. Daarvoor zoveel bier over de toonbank. Oh sorry,  de politiek heeft ons geleerd elkander te haten en bij elke gelegenheid en te pas en onpas elkander grof te beledigen. Ach ja, we kunnen niet anders, gezien het feit dat het leeuwendeel van Patres naast intellect ook beschaafdheid ontberen. En natuurlijk eentje om mee te nemen. Minister Adna heeft in duidelijke taal aangegeven dat hij voor spek en bonen daar op het ministerie zit. Let wel ik zeg dat niet. Dat heeft hij zelf aangegeven wanneer hij stelt dat er geen middelen beschikbaar zijn om beleid uit te voeren. Dat wisten we sinds de oprichting van deze politieke stoel ten faveure van mogelijke coalitiepartners. Laat de minister uitleggen wat voor beleidsvoornemens hij heeft en misschien kan ik hem onbetaald bijstaan in het realiseren van zijn beleid. Doe een beetje creatief heer minister en wij zullen u zeker helpen en niet alleen schreeuwen dat de ‘stongpoisie’pijn doet, daar u willens en wetens deze job tot u hebt genomen en in tegenstelling tot de meeste mensen in ons dorp verdient u nu heel veel geld en uw pensioen is blijkbaar geregeld, in tegenstelling tot de mijne. [email protected]

error: Kopiëren mag niet!