EU-persbericht zorgt voor relletje

De Europese Unie heeft minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken woensdag haar ‘ernstige verontrusting’ overgebracht over de omstreden Amnestiewet. De wet, die in april door het parlement is aangenomen, kan ervoor zorgen dat de verdachten van de decembermoorden, onder wie hoofdverdachte president Desi Bouterse, vrijuit gaan. De punten van kritiek die de EU al eerder naar buiten bracht via de hoge commissaris voor Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton, werden deze keer met een politieke lading in een zogenoemde ‘Artikel 8-dialoog rechtstreeks aan de minister kenbaar gemaakt. De bijeenkomst eindigde in een rel tussen het gastland en de Europese Unie, toen de EU een van tevoren opgesteld persbericht ter tafel bracht. De Surinaamse delegatie vond dat het persbericht een onjuiste weergave was van hetgeen besproken was, en dat er onevenredig veel aandacht aan de Amnestiewet werd besteed.
Lackin had zelf voorgesteld om na afloop een gezamenlijke persconferentie te geven, maar de EU gaf de voorkeur aan een persbericht. De bewindsman reageerde teleurgesteld op de kritiek van de EU. ‘We zijn bezig aan waarheidsvinding te doen en hadden daarin in ieder geval steun vanuit de EU verwacht. Daarnaast is er tal van positieve zaken besproken. Dit geeft een totaal verkeerd beeld’, aldus de minister. Het Europese persbericht werd tijdens de afsluitende persconferentie naar buiten gebracht. Toen dat bekend werd bij de EU-missie brak er grote paniek uit, omdat het bericht, dat inmiddels door alle media was overgenomen, een concept bleek te zijn en de kop ‘Persbericht’ niet had mogen dragen.

error: Kopiëren mag niet!