“Een ieder kan stoppen met roken”

‘Het is haast niet te geloven, maar ik rook nu al 9 maanden niet meer. Een maand of tien terug kwam je een heel onfrisse geur tegemoet in mijn huis. Zelfs in de auto rook de geur van sigaretten. Ik was een fervente roker. Ik kon geen dag zonder sigaretten. Een pak was genoeg voor een dag, totdat ik merkte dat mijn gezondheid heel achteruit ging. Zo dus!  Ik besloot om te stoppen met roken, maar was me terdege bewust dat het geen gemakkelijke klus zou zijn’, vertelt  Marlon zijn verhaal aan Dagblad Suriname.
Het begin was heel moeilijk voor hem. Zijn lichaam en geest konden niet wennen. Om de lust weg te werken, snoepte hij veel.  Maar… het leven ging door en dus ook de momenten kwamen die hij als ‘crisis’  zag en waarop hij zijn sigaret ‘miste’.  Dit heb ik heel erg moeten leren om dan niet te denken dat die sigaret mij kon helpen of mijn stress kon verminderen. Hij heeft in die negen maanden moeten leren dat die sigaret helemaal niets voor hem kon betekenen in tijden van stress of crisis.
De lichamelijke verslaving had hij  na een maand pas overwonnen, maar de geestelijke verslaving duurde langer. Inmiddels is het Marlon opgevallen dat het beter gaat met zijn gezondheid. Ook hebben zijn huis en auto een frisse geur gekregen. Hij is blij dat hij nu ‘rookvrij’ is. Volgens Marlon kan een ieder af van deze verslaving. “Waar er een wil is, is er een weg”. Met zijn ervaring probeert Marlon op de dag van Wereld Antitabaksdag de samenleving aan te raden om te stoppen met roken.
De World Health Organisation (WHO) heeft 31 mei uitgeroepen tot  World No Tobacco Day. Deze dag is bedoeld om de mensen bewust te maken van de vele gevaren en nadelen van roken! Ook in Suriname wordt aandacht besteed aan deze dag. Het ministerie van Volksgezondheid heeft speciaal voor deze dag enkele activiteiten op schema.
De boodschap van minister Michel Blokland van Volksgezondheid op deze dag aan de niet rokers luidt om niet te beginnen met roken. En de mensen die roken, wil hij aanmoedigen om niet meer te roken . “Laten wij met een ieder samenwerken aan een rookvrije samenleving.”

error: Kopiëren mag niet!