RGB-minister Kromosoeto opent cursus Integratie Ruimtelijke Ordening

Ginmardo Kromosoeto, minister van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), heeft gisteren het startsein gegeven voor de 5-daagse training ‘Spatial Planning’. De organisatie ligt in handen van Conservation International Suriname (CI Suriname) in samenwerking met het ministerie van RGB.  Deze cursus is de derde cursus in een serie van 3, waarmee het CI is gestart in 2009 in samenwerking met het ministerie van RGB. De training is bedoeld om de capaciteit van de technische mensen binnen de overheid, de universiteit en anderen te vergroten, zodat zij in staat zijn om inderdaad ruimtelijke ordening op een geïntegreerde manier te kunnen aanpakken, zegt Annette Tjon Sie Fat, executive director van CI-Suriname. Tjon Sie Fat hoopt dat allen die getraind zijn in de afgelopen jaren samen een netwerk gaan vormen van technische mensen. Ze kunnen op deze wijze draagvlak vormen om de nieuwe techniek bij te benen en te dienen als een soort platform voor de overheid om te komen tot goede beleidskeuzes voor landgebruik.
Tijdens deze cursus leren de deelnemers scenario’s opzetten, waardoor er een goede keuze gemaakt kan worden bij het voorspellen van toekomstige veranderingen in landgebruik. In totaal participeren 17 technische (en beleids-) medewerkers van diverse ministeries aan deze training.
Tijdens deze training staat het softwareprogramma IDRISI centraal. Deze wordt in veel landen gebruikt als ondersteuning voor besluitvorming. Participanten hebben in de eerste en tweede module reeds hiermee kennis gemaakt. In deze modules kwamen “trade-off” analyses en “conflict resolution” aan de orde. Deze zijn belangrijke hulpmiddelen in het proces van besluitvorming op het gebied van ruimtelijke ordening.
Volgens minister Kromosoeto is ruimtelijke ordening een van de beleidsgebieden van het ministerie, die naar zijn mening onderbelicht is. De poot ruimtelijke ordening is uit de belangstelling verdrongen door grondbeheer. Suriname bestaat voor 90% uit bos. “Wij mogen ons gelukkig prijzen dat wij nog bos hebben en van daaruit economische activiteiten kunnen ontplooien.” Het ontbreken van de ruimtelijke ordening in Suriname brengt een spanningsveld bij het maken van beleid. Doordat het totaal plaatje er niet is, kunnen er verkeerde beslissingen genomen worden. De bewindsman wil de ruimtelijke ordening in place hebben. Hij vindt het uitermate belangrijk dat het ministerie de poot ruimtelijke ordening promoot. Hij hoopt dat het netwerk dat is ingezet eentje zal zijn met zichtbare resultaten. Hij kijkt uit naar de resultaten van de cursus om hiermee invulling te geven aan het beleid.

error: Kopiëren mag niet!