Moederbondvoorzitter Snijders handelt statutair goed fout

Moederbondsvoorzitter Errol Snijders heeft tegen de statutaire regels in de 21 lidbonden voor onbepaalde tijd geschorst. Ex- Moederbondshoofdbestuurslid Alessandro Spong zegt dat de statuten duidelijk aangeven dat bonden voor drie maanden geschorst worden. De schorsing wordt bovendien pas opgelegd  als de bonden zijn aangemaand. Daarna beslist het hoofdbestuur in vergadering of ze geschorst worden.  Het besluit wordt hen schriftelijk medegedeeld. Na de drie maanden hebben de geschorste bonden het recht in beroep te gaan in een besturenvergadering. Spong, die tot 2010 algemeen secretaris was van de Moederbond, zegt dat  de geschorste lidbonden de case juridisch moeten aanvechten. Spong werd met zijn bonden kort voor de Moederbondsbestuursverkiezingen in augustus 2010 geroyeerd door Snijders. Dat gebeurde nadat hij Snijders geconfronteerd had met zaken die goed fout zaten bij de vakcentrale. Het had te maken met financiële malversaties, waarover opheldering was geëist. Spong die de tegenkandidaat was van Snijders, kon toen niet meer meedoen aan de bestuursverkiezingen van 2010.   Murwin Leeflang werd toen gekozen als algemeen secretaris.
Dagblad Suriname verneemt uit bronnen dat het nu ook goed fout zit tussen Snijders en zijn algemeen secretaris. Het bestuur Snijders is in 2010 voor twee jaar gekozen. Er moeten binnenkort verkiezingen worden gehouden voor een nieuw bestuur. Vernomen wordt dat Snijders met de schorsing zijn afzetting als voorzitter door de meerderheid van bonden heeft willen voorkomen. De geschorste lidbonden hadden namelijk een brief in concept gereed, waarin om een spoedvergadering was gevraagd om de zaak te ‘bossen’.  Voor dit jaar heeft de vakcentrale nog geen vergadering belegd met de lidbonden. De brief lekte echter uit, waardoor Snijders in de tegenaanval ging met het schorsen van 21 van de 27 lidbonden. Er zijn verschillende pogingen ondernomen om de voorzitter te bereiken om zijn versie van de zaak te vernemen, echter zonder resultaat.

error: Kopiëren mag niet!