Onoribo stelselmatig uitgebuit Stichting BBOMO drukt financiële middelen achterover

Justus Keizerweerd luidt de noodklok. Uit een huurovereenkomst tussen Billiton en de Stichting ter Behartiging van de Belangen van de Omwonenden en andere Mede- eigenaren van de plantage Onoribo (BBOMO) blijkt dat het stichtingsbestuur de afgelopen jaren zeker Euro 135. 000 heeft ontvangen. Volgens Keizerweerd hebben de erfgenamen van Plantage Onoribo niets van dit geld gezien.
Kenneth Gemerts, voormalig voorzitter van het Plantagebestuur bevestigde dat hij tijdens zijn zittingsperiode niets van deze overeenkomst heeft gemerkt. ‘We hadden geen inzage in de administratieve zaken van de stichting’, zegt hij.
Glenn Gemerts, de huidige voorzitter van de stichting BBOMO kan niet veel vertellen over deze zaak. Hij zegt niet lang terug te zijn aangesteld als voorzitter van de stichting. ‘We moeten alles nog in kaart brengen. Onze taak is nu om de belangen van de erfgenamen te dienen.’
Keizerweerd vindt echter dat deze zaak moet worden onderzocht. Volgens hem heeft BBOMO vanaf 1948 deals gesloten met Billiton. De laatste wijziging vond in 1996 plaats. Toen was I. Amelo voorzitter van de stichting. Later nam George Biervliet over. In 2005 was men de handelingen van deze stichting beu en werd een Plantagebestuur opgericht. In datzelfde jaar werd BBOMO verboden om namens de erfgenamen van Onoribo zaken te doen.
Keizerweerd is niet te spreken over dit handelen. Volgens hem gaat dit slechts om het topje van de ijsberg. De erfgenamen hebben volgens hem het recht om  ook te weten wat met de inkomsten van bedrijven die lateriet op de plantage mijnen, gebeurt. ‘Waar zijn de inkomsten van de houtexploitatie en huur van de niet erfgenamen die te Onoribo wonen. De stichting heeft niets voor Onoribo gedaan.’

error: Kopiëren mag niet!