Arnold Kruisland: ‘Deze regering moet afblijven van Fort Zeelandia’

‘Deze regering moet afblijven van het Fort Zeelandia,’ zegt NPS-topper Arnold Kruisland resoluut wanneer hij de verwikkelingen van de ontruiming van de gebouwen op en rond het fort in ogenschouw neemt. Deze vinden plaats in het kader van de zogeheten stadsverfraaiing. De ontruiming moet op 1 september 2012 een feit zijn. Het annexeren van het fort waar kantoorruimtes voor partijgenoten worden opgezet, wordt door Kruisland getypeerd als een belediging naar het Surinaams volk toe. ‘Het fort is niet van de NDP. Het maakt deel uit van ons Werelderfgoed en is bezit van de totale Surinaamse natie.’ De politicus vindt het jammer dat de vorige regeringen de panden juist gerestaureerd hebben om de toegang tot het fort ooglijker en toegankelijk te maken voor het totale volk. ‘Maar nu zien wij dat meneer X een kantoor gaat krijgen. Dat kan toch niet. Het fort is niet van de NDP.’
Volgens Kruisland moet zeker niet uit het oog verloren worden dat het fort een bedevaartsplaats voor velen is geworden, vooral voor de nabestaanden van de 8-decembermoorden. ‘Mensen gaan jaarlijks daar om te bidden voor de brute moorden die hebben plaatsgevonden.’ Het annexeren van het fort tot kantoorgebouwen, dit ervaart hij als een ernstige belediging naar het volk toe. Tegelijkertijd is het een zeer oneerbiedig teken naar de nabestaanden van de 8-decembermoorden. ‘Hopelijk zal de situatie die zich op 8 december heeft voorgedaan daar, zich niet meer herhalen.’ De NPS-topper merkt op dat de huidige beleidsmakers hun mond vol hebben van het neo-kolonialisme en het slavernijverleden. ‘Maar wat ze die 15 prominente Surinamers hebben aangedaan door hen te martelen en daarna uit te moorden is erger dan slavernij. En nu doen ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is om de plek waar al het leed zich heeft voorgedaan zich toe te eigenen.’
Kruisland hoopt niet dat de antieke spullen van het museum van het fort in het huis van particulieren zullen verdwijnen. ‘Want zo zijn de antieke spullen uit het paleis in de periode van ‘80 verdwenen in de woning van particulieren.’ Dat het fort niet meer toegankelijk zal zijn voor de burger, hier heeft de politicus beslist geen woorden voor. ‘De regering maakt deugd tot ondeugd en ondeugd tot deugd.’
Fort Zeelandia is een voormalig Nederlands fort tussen Paramaribo en de linkeroever van de Surinamerivier dat ontstond in het begin van de 17e eeuw. In april 1982 namen de militairen rond Desi Bouterse hun intrek in het fort. Het werd het Nationaal Hoofdkwartier en werd gebruikt om tegenstanders van het regime op te sluiten. Op 8 december van dat jaar werden op de ringmuur, aan de kant van de Surinamerivier, vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse omgebracht. Een gebeurtenis die bekend staat als de Decembermoorden. Sinds 1995 is in het fort weer het Surinaams Museum gevestigd, nadat dat in 1967 al het geval was. Buiten het fort werden mooie officiershuizen gebouwd, die nu als kantoor gebruikt worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!