Variërende straffen opgelegd in schaduwdrugszaak

Negen verdachten zijn veroordeeld in de veel besproken schaduwdrugszaak. De rechter in deze zaak heeft de verdachten gevarieerde  gevangenisstraffen opgelegd. Dit, vanwege de rol van de verdachten in het verloop van de zaak. De verdachten zijn op grond van tapgesprekken aangehouden. In deze zaak had de openbare aanklager, Cynthia Klein, samen 61.5 jaar celstraf en SRD 72.000 aan boete geëist.
De rechter veroordeelde Leandro Atmidjojo, Ricardo Pengel en Steven Wijngaarde elk tot een gevangenisstraf van een jaar met aftrek, met daarop nog een boete van SRD 4.000 subsidiair 4 maanden hechtenis. Tegen Atmidjojo en Pengel achtte de rechter het plegen van voorbereidingshandelingen voor de uitvoer, wettig en overtuigend bewezen. Atmidjojo verliet de rechtszaal met een blij gevoel. Hij mocht gisteren immers naar huis. Pengel heeft nog twee maanden te gaan. Wijngaarde was reeds eerder op vrije voeten gesteld. Hij moet zijn resterend deel nog uitzitten. De rechter gaf evenwel aan dat zij hierbij niet de onmiddellijke gevangenneming gelast.
Wikaash Gerald, de vierde verdachte, gaf tijdens zijn laatste woord te kennen dat hij onschuldig is en dat hij niets te maken heeft met de zaak. De rechter achtte deelneming aan de criminele organisatie en voorbereidingshandelingen wettig en overtuigend bewezen. Gerald was handlanger van ene Sunil. Mede op grond van de bewijsmiddelen legde de rechter Gerald een celstraf op van 2 jaar met aftrek, een boete van SRD 5.000 te vervangen met 5 maanden hechtenis en verbeurdverklaring van het in beslag genomen voertuig en de drugs.
Orlando Josami, Kenneh Burnet en John Mook werden elk tot 3 jaar veroordeeld. Josami kreeg ook nog een geldboete van SRD 10.000 subsidiair 12 maanden hechtenis opgelegd. De rechter achtte bij Josami deelname aan de criminele organisatie, voorbereidingshandelingen voor uitvoer en bezit, wettig en overtuigend bewezen. Met betrekking tot Burnet en Mook achtte de rechter voorbereidingshandelingen voor uitvoer wettig en overtuigend bewezen. Zij moeten elk een boete van SRD 5.000 betalen. Bij niet-betaling moeten zij 5 maanden extra uitzitten.
De laatste twee verdachten, Clarence Phoeli en Carlos Joval, gaan elk voor vier jaar de bak in. Zij hebben zich elk schuldig gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie. Zij hebben ook  voorbereidingshandelingen gepleegd; zij waren op zoek naar koeriers. De verdachten hebben tijdens hun gesprekken een codebenaming aan de coke gegeven. Dit om de politie op een  dwaalspoor te brengen, zodat niemand zou weten waarover de verdachten spraken. Van de negen verdachten mocht Atmidjojo naar huis. Ook Wijngaarde mocht gisteren naar huis, maar hij moet het resterende deel van zijn opgelegde straf nog uitzitten.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!