Fols met bod lidbonden naar onderhandelingstafel

Het onderhandelingsteam  van de Fols is met een speciale opdracht  van de lidbonden de loononderhandeling met de regering aangevangen. Het bod dat gepresenteerd is aan de onderhandelingstafel, wordt voorlopig niet prijsgegeven, zegt voorzitter Franklyn Hasselbaink  van de Surinaamse Onderwijzersbond (SOB). De SOB is aangesloten bij de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols). Partijen hebben ook de afspraak dat er geen ruchtbaarheid wordt gegeven aan het verloop van de gesprekken, om te voorkomen dat de  handel daarvan misbruik maakt. De vakbeweging heeft de slechte ervaring met de handel dat deze de prijzen van de goederen in de winkels gelijk verhoogt op het moment dat men weet dat de loontrekkers een bepaald percentage loonsaanpassing zullen krijgen.  “Het bod is gedaan. Wat wij uit de onderhandelingen zullen krijgen, zal het resultaat zijn van bargaining”, zegt Hasselbaink.
De lidbonden verwachten dat er een redelijke salariscorrectie uit de gesprekken zal rollen. “Een goed verdienend onderwijzerskorps is trouwens  een basisvoorwaarde voor het brengen van ontwikkeling in Suriname”, zegt Hasselbaink.  “De leerkrachten zijn net als alle andere loontrekkers in salaris achteruitgegaan; dit is een gevolg van de gestegen inflatie. Ontwikkeling begint met onderwijs. Het zijn de leerkrachten die kennis overdragen, zodat we een geschoold volk krijgen. Betaal leerkrachten daarom goed”, zegt de SOB-topper.
De SOB is aangesloten bij de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), die ruim twee weken geleden de loononderhandelingen met de regering is gestart.   Het betreft de afspraak die de onderwijsbonden het vorige jaar hadden met vicepresident Robert Ameerali om het CPI (consumentenprijsindex) als uitgangspunt te hanteren in de salarisonderhandelingen in het eerste kwartaal van 2012.   Hasselbaink zegt dat de SOB elke eenzijdig opgelegde salarisaanpassing van overheidszijde zal verwerpen.  “Wij zullen ons niets laten opleggen.”

error: Kopiëren mag niet!