NDP-structuren Para krijgen motivatietraining Industriële hennep nieuw exportgewas Suriname

De structuren van de Nationale Democratische Partij (NDP) van het district Para organiseerden afgelopen vrijdag een motivatielezing. De inleider was drs. Winston Wirth.  Dit is de eerste lezing in een nog te volgen reeks, die bedoeld is om de structuren van NDP- Para gemotiveerd te krijgen om het werk serieus aan te pakken. Volgens Guno Polak, afdelingsvoorzitter van NDP- Para, is het heel moeilijk werken met gedemotiveerde structuren, vandaar dat hij het initiatief hiertoe heeft genomen. “Bij afwezigheid moet men een grondige reden opgeven, omdat wij ons moeten concentreren op het binnenhalen van de 3de  zetel in Para bij de eerstvolgende verkiezingen.  2012 is het jaar van actie en prestatie, dus wordt van alle structuren verwacht dat zij participeren bij de komende activiteiten.” Ook van de assembleeleden Ricardo Panka en Lesley Artist wordt participatie verwacht, echter waren beiden afwezig bij de eerste lezing. Desondanks spreekt Polak van een geslaagde avond.
In zijn motivatiespeech gaf Wirth aan dat structuren voor ogen moeten houden wat  president Desi Bouterse tot nu toe allemaal heeft bereikt, ondanks alles wat hij in het verleden heeft moeten doorstaan en nu nog doorstaat. “De president zit vol passie om aan zijn roeping inhoud te geven, waarbij doorzetting, geloof, kameraadschap en samenwerken met mensen centraal staan. Een juiste attitude, kennis en trainingen zijn bepalend voor het succes dat wij kunnen behalen.” Volgens Wirth is het daarom, gezien de potentie die Suriname heeft, tijd voor “nieuwe economische kansen voor de agrarische ontwikkeling in het district Para”. Dit is mogelijk door de teelt van industriële hennep, dat het nieuwe exportgewas moet worden.
Wirth zei dat de Stichting Green Hearts Foundation International dit landbouwgewas zal introduceren in de Surinaamse landbouw, aangezien de mogelijkheden hiervan oneindig zijn en het land alleen maar profijt zal hebben. De stichting heeft een plan om binnen 3 jaren een overzicht te krijgen wat de commerciële haalbaarheid is. In deze pilotfase moet er onder andere ook gezorgd worden voor het wetgevings – en wetenschappelijk kader waarbinnen de landbouwers kunnen opereren.
Het gewas is bedoeld voor de export naar Europese landen en de Verenigde Staten van Amerika en met deze landen zullen dan ook partnerschappen worden aangegaan. Het telen van hennep zal door Surinaamse particulieren geschieden, waarbij Europa en de VS inkomen met de kennis en financiering. Wirth benadrukt dat Surinaamse ondernemers niet voor, maar mét de buitenlandse investeerders zullen werken.
De westerse landen gebruiken industriële hennep voor het vervaardigen van onder andere kleding, auto’s, constructiemateriaal en voedselwaren. “Door deze samenwerking wordt de staatsbegroting niet belast. Integendeel zal het telen van industriële hennep alleen voordelen voor het land opleveren. Zo werkt het zuiverend op een met kwik vervuilde bodem, wordt het biologisch geteeld en werkt de export ervan inkomstenverhogend voor de Staat.”

error: Kopiëren mag niet!