Jaarinflatie met 4.2% gestegen

Volgens de voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek  (ABS)  zijn de consumentenprijzen over april 2012 met 4.2% gestegen ten opzichte van april 2011. Dat is over deze periode een jaarinflatie (CPI) van 4,2%. De consumentenprijzen over april 2012 zijn ten opzichte van maart 2012 gedaald met gemiddeld 0,4%. De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket van goederen en diensten.
De CPI wordt ook aangeduid als de index voor de kosten van levensonderhoud.  Het inflatiecijfer over de periode maart 2011-maart 2012 was volgens eerder gepubliceerde cijfers van het ABS 6,6%. De maandinflatie van maart 2012 steeg ten opzichte van februari 2012 met gemiddeld 0,5%. De berekende jaarinflatie over de periode maart 2011 en maart 2012 was toen 15%.  De consumentenprijzen zijn verdeeld over 12 hoofdgroepen. De hoofdgroepen geven een indicatie van de prijzen van goederen in een bepaalde sector, die van groot belang is voor de consumenten. Het onderzoek naar de prijzen van goederen is verricht in Paramaribo, Nickerie, Wanica, Saramacca, Coronie en Commewijne

error: Kopiëren mag niet!