Wereldbiodiversiteitsdag gevierd in Paramaribo Zoo

Op dinsdag 22 mei is het Wereldbiodiversiteitsdag. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te vragen voor de biodiversiteit. Het thema voor dit jaar is ‘Mariene Biodiversiteit’. Het doel is om het belang van het behoud van de soorten rijkdom in de mariene wateren extra onder de aandacht van de mensen te brengen. Ook in Suriname wordt deze dag gevierd. In aanloop naar de dag heeft de afdeling Natuurbeheer van de dienst Landsbosbeheer (LBB) van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) voor vandaag tal van activiteiten georganiseerd in Paramaribo Zoo.
Volgens Ashok Pherai, waarnemend sectiechef Educatie Natuurbeheer, wordt deze dag een zeer interactieve samen met de leerlingen en leerkrachten van de diverse scholen. Kinderen mogen vanaf de derde klas participeren aan de activiteiten. Leerlingen van verschillende lagere scholen mogen meedoen aan een tekenwedstrijd, speurtochten, grabbelen en een quiz. De bedoeling is om de kinderen spelenderwijs bewust te maken over het behoud van de verschillende plant- en diersoorten. Er zal informatie verschaft worden en ook staan er diverse leerrijke activiteiten op schema, waaraan oud en jong kunnen meedoen. De activiteiten vangen aan om negen uur. Alle leerlingen krijgen een hapje en een drankje.
Biodiversiteit omvat alle soorten die er op aarde zijn, waaronder alle dier- en plantensoorten. Het Biodiversiteitsverdrag hanteert een werkhypothese van 14 miljoen soorten, waarvan 1,5 miljoen staan beschreven. De insectensoorten zijn het talrijkst. In Suriname zijn ongeveer 5.645 soorten hogere planten aangetroffen in zowel de kusstrook als in het binnenland. Er zijn 106 amfibiesoorten bekend, 170 soorten reptielen, 670 soorten vogels, 185 zoogdiersoorten en ongeveer 432 soorten zoetwatervissen. Een groot deel van de biodiversiteit is dus nog onbekend. Ook in Suriname worden nog voortdurend nieuwe soorten ontdekt.

error: Kopiëren mag niet!