Kustgebied onder invloed van hoogtestoring

Suriname zit al in de natste periode van het jaar. “Wij zitten al in de grote regentijd. Niet altijd is de Inter-Tropische Convergentiezone (ITCZ) even actief, vandaar dat er tussendoor ook droge dagen zijn.” Meteoroloog Jimmy Samio legt uit dat in de periode mei de ITCZ dwars over de Guyana’s beweegt. Momenteel wordt de ITCZ geactiveerd door een storing in de bovenlucht. Het kustgebied heeft ook zware regenbuien gehad. Het hele kustgebied staat van oost naar west onder invloed van de hoogtestoring, vandaar de zware regenbuien. Maar vooral boven het kustgebied zijn de storingen erg actief. “Zoals de weersomstandigheden er nu uitzien, kan voorspeld worden dat in de komende twee dagen er niet veel verandering zal optreden. Het kustgebied zal nog steeds van die zware regenbuien krijgen.”
De zware regenbuien gaan vaak gepaard met rukwinden. Meteoroloog Samijo vertelt dat rukwinden in alle seizoenen kunnen optreden. “De belangrijkste omstandigheid is een onstabiele atmosfeer. De aanwezigheid van de storing draagt bij aan een toename van de onstabiliteit binnen de atmosfeer. De ontwikkelingen van de onweerswolken worden hierdoor vergemakkelijkt. Zo’n onweerswolk kan behalve voor buien, ook voor sterke winden zorgen, zelfs voor rukwinden.”

error: Kopiëren mag niet!