Uri Rosenthal: “Meeting Suriname – EU is meer dan een vrijblijvend gesprek”

De Europese Unie begint op 30 mei de eerder aangekondigde politieke dialoog met Suriname. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel bekend. Met de gesprekken wil de EU de politieke druk op de Surinaamse machthebbers verhogen, zegt de Nederlandse minister. Vooral de aanpassing van de amnestiewet, waardoor verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit kunnen gaan, is Rosenthal en zijn collega’s een doorn in het oog. Onder de aangeklaagden is de Surinaamse president Desi  Bouterse.
De Surinaamse vicepresident Robert Ameerali bestempelde de politieke dialoog onlangs als een manier om de relatie tussen de EU en Suriname te versterken. Maar volgens Rosenthal is het wel degelijk een “strak en hard” instrument dat tot concrete resultaten moet leiden: “Het is meer dan een vrijblijvend gesprek.”

error: Kopiëren mag niet!