Seismisch onderzoek in ondiepe zee voor Saramacca en Wanica

Staatsolie Maatschappij Suriname NV laat in het ondiep gedeelte (nearshore) voor de Surinaamse kust een geologisch onderzoek uitvoeren. Het gaat om een seismisch onderzoek onder verantwoordelijkheid van Paradise Oil Company NV (POC), dochtermaatschappij van Staatsolie. Het onderzoek wordt vanaf 1 mei 2012 uitgevoerd in Blok 4, 40 kilometer uit de kust van de districten Saramacca en Wanica. Het onderzoek zal ongeveer 4 maanden duren. Door middel van eerst een tweedimensionaal (2D) en later een driedimensionaal (3D) seismisch onderzoek, wordt de ondergrond diepgaand onderzocht op structuren die kunnen wijzen op de mogelijke aanwezigheid van olie en/of gas.
Het seismisch programma beslaat voornamelijk het zuidelijke gedeelte van Blok 4, waar een 2D-onderzoek van ongeveer 320 kilometer verricht zal worden. Mede op basis van de resultaten van het 2D-onderzoek zal de opzet van het 3D-programma bepaald worden. De data afkomstig uit het seismische programma zullen geëvalueerd worden met de bedoeling potentiële gebieden te identificeren voor een eventueel exploratieboorprogramma. POC heeft het gerenommeerde bedrijf GeoKinetics gecontracteerd om de seismische informatie op zee te vergaren. GeoKinetics heeft haar onderzoeksschip John P. Lab, samen met 2 zusterschepen en 8 kleinere werkschepen, naar Suriname gestuurd.
De op zee verzamelde seismische gegevens worden direct verwerkt, zodat de nodige evaluaties gelijk gemaakt kunnen worden. In Nieuw Amsterdam, Commewijne, is er een basiskamp opgezet, waaronder een verwerkingsunit voor de seismische gegevens. Ter voorbereiding op het onderzoek heeft POC door een deskundig bureau een studie laten uitvoeren naar eventuele milieu- en sociale effecten. De bevindingen en maatregelen om eventuele negatieve gevolgen te voorkomen, zijn met alle belanghebbenden besproken, zoals vissers, lokale gemeenschappen en overheidsinstanties. Het Korps Politie Suriname en de Marine van het Nationaal Leger zijn vanaf de voorbereiding betrokken bij het project, met name in verband met de algemene veiligheid.
 

error: Kopiëren mag niet!