Bronzen kopstuk voor historicus André Loor

De onthulling van het kopstuk van de markante persoonlijkheid die zijn stempel heeft gedrukt op de Surinaamse samenleving door de familie Loor en Biza-minister Soewarto Moestadja. (DBSfoto: Regillio Derby)

Als waardering voor de vele verdiensten van de historicus Dr. André Hendrik Loor aan  de Staat Suriname op het gebied van de Surinaamse historie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg met de Stichting Sranan Boeroe, besloten om hem hiervoor te eren. In dit kader is er gistermorgen een bronzen kopstuk van hem geplaatst op het complex van het Nationaal Archief Suriname aan de Mr. J. Lachmonstraat. De onthulling van het kopstuk van deze markante persoonlijkheid, die zijn stempel heeft gedrukt op de totale Surinaamse samenleving, werd onthuld door de familie Loor en Biza-minister Soewarto Moestadja. Het beeld is ontworpen door kunstenaar Erwin de Vries. Alle sprekers hebben bij de onthulling benadrukt dat Loor zowel nationaal als internationaal een vraagbaak is voor de historie. Minister Moestadja zegt het belangrijk te vinden dat de onthulling plaatsvindt tijdens het leven van de historicus, zodat die kan zien hoe hij gewaardeerd wordt door de samenleving. Ook historicus Maurits Hassankhan vindt dit een belangrijk signaal naar Loor toe. Hij wijst vooral op de grote bijdrage die Loor heeft geleverd bij het tot stand komen en inrichten van het Nationaal Archief.
Moestadja zegt dat de regering meer dan genoeg redenen heeft gehad om het verzoek van de Stichting Sranan Boeroe, om een kopstuk van Loor te plaatsen bij het NAS,  te honoreren. Moestadja wijst erop dat Loor niet alleen het culturele erfgoed van Suriname heeft vastgelegd, maar ook de geschiedschrijving heeft gestimuleerd. Hij memoreerde de vele verdiensten van Loor o.a. als historicus, docent en zijn optredens via radio en televisie waarmee hij vooral jongeren heeft aangemoedigd het vak te studeren.
Loor is de eerste Suriname historicus die van de Anton de Kom Universiteit een eredoctoraat heeft gekregen. Bij zijn vele onderscheidingen horen de Visser Neerlandiaprijs, de Kwakoe Award, een onderscheiding als Officier van Oranje Nassau en die van Officier in de Orde van de Palm.
Judith Loor, de steun en toeverlaat van Andre Loor, zegt dat de familie dit gebaar bijzonder waardeert. “Het is een heel geweldig moment, een stuk waardering voor hem. Je kan iemand niet eren na de dood. Je moet een persoon eren als hij nog in leven is en dit heeft hij erg gewaardeerd.’ Volgens Judith Loor is Andre Loor een heel lieve, zorgzame en attentvolle man. ‘Hij weet veel en dagelijks leer je weer heel veel van hem. Dagelijks is hij bezig om over de geschiedenis te praten en bij elk jaartal heeft hij een verhaal.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!