Shaquile van Zichem verslaat Gino Muntslag

De Surinamse Judofederatie (SJF)  heeft het afgelopen weekend vele judoharten wederom ietsje sneller laten kloppen. Behalve de adrenaline van de judoka’s is ook die van de vele toeschouwers, veelal familie, omhoog geschoten. Op het Indra Majusportcomplex hebben ruim 125 judoka’s deelgenomen aan de Nationale Kampioenschappen van de SJF. Het ging om participanten in de junioren- en seniorenklasse van de 5 actieve judoscholen t.w. Jigoro Kano, Tatame, Jigo Tai, Awaru Wape en Christoforus. Behalve flitsende partijtjes bij zowel de kleintjes als de ouderen, waren er ook enkele diskwalificaties die veroorzaakt werden door het niet naleven van de (up-to-date) judowedstrijdreglementen van zowel de judoka’s als hun coaches. Een aantal judoka’s pleegde zelfs verboden handelingen, die sedert 2010 door de Internationale Judofederatie (IJF) geïmplementeerd zijn en waarvan de schoolhouders en coaches reeds hiervan op de hoogte zijn gebracht. Een andere opvallendheid is dat enkele judoka’s in feite helemaal niet fit waren om mee te doen aan dit toernooi. Vermoeidheid, blessures en diskwalificaties waren het resultaat.
Speciaal voor de Heren Open Klasse heeft sensei Iwan Muntslag van judoschool Tatami een bokaal beschikbaar gesteld voor de winnaar van deze koningsklasse. Dit is het 1ste jaar voor de bokaal. Het is een wisseltrofee en wordt pas eigendom van de judoka als die 3 jaar achter elkaar de Heren Open klasse wint. Shaquile van Zichem van judoschool Jigoro Kano ging er met dit prestigieuze bokaal vandoor door Gino Muntslag op zinderende wijze in de finale te verslaan. Het was een gelijkopgaande strijd, waarbij hoofdscheidsrechter Yigal Kopinsky heel scherp moest zijn om punten toe te kennen aan beide vechters. Hij werd bijgestaan door Johan Nekrui en Imaany Hasnoe als hulpscheidsrechters. Van Zichem stond bijna 3 van de 5 minuten durende partij voor met een Yuko (1/2 punt), waarbij Muntslag alle zijlen moest bijzetten om een punt te scoren wat hem ook lukte. Met nog een halve minuut was de stand gelijk voor beide vechters met een Yuko. Precies op slag van scheiden lukte het aan Van Zichem nog een Yuko te scoren en zo de partij naar zijn hand te zetten. Eerder dit jaar gelukte het aan de 2012 Open Klasse Kampioen bij de warming-upwedstrijden van 3 weken geleden ook deze zelfde Muntslag te verslaan, die twee jaar op rij kampioen is geweest in de Open Klasse. Bij de Dames Open Klasse is de eer gegaan naar Laurie van Wilgen. Zij is momenteel stagiaire in ons land en vocht haar partijtjes heel slim en ook had zij een goed overwicht op de rest van de dames, omdat zij de zwaarste was in de klasse. Verrassend tweede werd Shannon Foen A Foe, die Samantha Marica en Chayenne Schuurman aan haar zegekar vastbond. Het eerstvolgende toernooi  is het Tachi Waza en wordt op 10 juni gehouden. Hierbij zal er alleen staand worden gevochten.

  Club

Goud

Zilver

Brons

01 Jigoro Kano

24

16

11

02 Tatami

11

8

4

03 Awaroe Wape

5

7

6

04 Jigo Tai

2

6

6

05 Christoforus

0

0

0

 

 

error: Kopiëren mag niet!