Eddie Jozefzoon: ‘Verzuim leerkrachten schrikbarend hoog’

‘In alle hearings wordt dit gezegd. Als u de cijfers ziet schrikt u. Het is niet gemakkelijk.’ Dit is de manier waarop Eddie Jozefzoon een van de vele problemen binnen het onderwijs aankaart. Als het verzuim schrikbarend is, dan wordt het volgens de voorzitter van de taskforce Onderwijsinnovatie helemaal te gortig met attesten. Jozefzoon legt uit dat jaarlijks een leerkracht zich 30 dagen ziek mag melden. Op de 30ste dag moet die onderwijsgevende zich laten herkeuren. ‘Er zijn mensen die ervoor zorgen dat ze 28 ziektedagen hebben.’
Deze dagen worden soms op de meest vreemde wijzen gedekt. Er zijn volgens Jozefzoon al ziektebrieven met terugwerkende kracht getoond. ‘We hebben attesten gezien van leerkrachten die ’s morgens niet naar school kunnen gaan, maar ’s avond wel les kunnen geven of naar een feestje kunnen. Het is onvoorstelbaar, maar waar. Maar de inzet van de leerkrachten is toch enorm, helaas zijn er toch enkelen waar je je afvraagt wat er aan de hand is.’
Een ander fenomeen dat Jozefzoon en zijn team zag was dat van ‘spookleerkrachten’. Het gaat om leerkrachten die niet voor de klas staan, maar wel als zodanig zijn opgegeven. Uit een momentopname van 15 oktober vorig jaar bleek dat er voor de glo-scholen 11.972 leerlingen waren ingeschreven. Volgens cijfers van het Minov waren er op die dag 945 leerkrachten in dienst. Een ruwe berekening leert dat op elke 13 leerlingen er 1 onderwijsgevende beschikbaar is. In de praktijk klopt dit beeld echter niet.
Op het veld blijkt dat van de 945 leerkrachten, 300 leerkrachten in een bibliotheek werkten. Zij staan niet voor de klas. Tussen de 200 en 300 onderwijsgevenden werken op verschillende afdelingen van Minov. Uiteindelijk blijven er weinig leerkrachten over om het werkelijke werk te doen.

error: Kopiëren mag niet!