Nankoesing voelt zich gediscrimineerd door STKM

Anil Nankoesing, directeur/ eigenaar van AA Autoservice, is niet te spreken over de behandeling die hij krijgt van de Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen (STKM). Nankoesing mag van waarnemend STKM-directeur Oliveira niet meedoen aan een categorie 4-cursus. Deze cursus stelt keurmeesters in staat om zware wagens (trucks) te keuren.
Nankoesing legt uit dat in het heel land er slechts 4 keuringsstations zijn die zwaar materieel mogen keuren. Hij gaf zichzelf op om de cursus te volgen. Een van de voorwaarden was echter dat de keurmeester de categorie 2-cursus moest hebben gevolgd. Nankoesing heeft dat certificaat niet. Maar zijn teleurstelling sloeg om in woede toen hij opmerkte dat de gebroeders B. van een ander keuringstation wel werden toegelaten, terwijl die broers ook niet over een  categorie 2-certificaat beschikken. Nankoesing heeft het gevoel dat er een complot tegen hem gaande is. Er is geen enkele beroepsinstantie. Immers de waarnemend directeur zit ook in het hoofdbestuur.
‘Meneer Nankoesing heeft een probleem met zichzelf’, is het eerste dat Oliveira zegt. Volgens hem heeft de ondernemer de basiskennis om aan de cursus te beginnen niet. ‘Nankoesing heeft nauwelijks ervaring met het keuren van auto’s en heeft geen categorie 2-certificaat van het STKM.’
Oliveira legt uit dat hij van plan was Nankoesing toch te helpen. Na een gesprek met zijn bestuur werd besloten om mondeling de kennis van Nankoesing te toetsen. ‘Hij faalde. Hij heeft het instapniveau niet.’
Over de gebroeders B. geeft Oliveira toe dat de twee broers geen categorie 2-certificaat hebben. Maar die broers draaien al jaren een keuringsstation in Nederland. ‘Hun vader is een van de docenten. Die jongens hebben meer dan een categorie 2-certificaat’, zegt Oliveira. ‘Maar ik weet wat er met Nankoesing is. Hij is bang om in zijn ‘gejatte’ keurmeester te investeren.’

error: Kopiëren mag niet!