Bouterse: ‘Vijanden van het volk, knechten van de kolonisator’

‘Vijanden van het volk, knechten van de kolonisator.’ Zo noemt president Desi Bouterse landgenoten die kritiek hebben op zijn bewind. Zaterdagavond werd op het Onafhankelijkheidsplein de Brasa dey meeting gehouden. De politieke bijeenkomst stond in het teken van eenheid en verzoening. Duizenden uitzinnige aanhangers woonden de meeting bij. De avond werd gevuld met gebed, speeches en zang.
“Suriname staat onder aanval van buitenlandse machten. Daarom doet het goed te ervaren dat het volk achter mij staat”, sprak Bouterse de menigte toe. Bouterse zei ook alle ophef rond de decembermoorden en de Amnestiewet niet te begrijpen. “Wij hebben respect voor de nabestaanden, maar er zijn tijdens latere gevechten ook militairen en politieagenten omgekomen. Waarom denken jullie nooit aan het gewone volk? Hebben die mensen dan geen vrouwen en kinderen? Alsof het de enige vijftien doden zijn die de afgelopen driehonderd jaar in Suriname gevallen zijn. Wie houdt wie voor de gek?”, riep hij. Bouterse omhelsde coalitiegenoten Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo om te wijzen wat verzoening is. Bouterse haalde ook flink uit naar mensen die een stille mars lopen. ‘Al loop je honderden marsen. Vandaag was er weer een mars (Jongeren tegen amnestie, red) met 100 zoveel mensen. Je misleidt de kinderen”, zei Bouterse.
Critici van zijn bewind zette Bouterse weg als vijanden van het volk. “We zien hen wel als Surinamers, maar weten dat ze vijanden van het volk zijn. Terwijl dit land op de juiste weg is, is het misdadig om met kritiek de zaak te destabiliseren. Maar zolang ik hier de baas ben, zolang ik het bevel voer, zal niemand daarin slagen. Zolang ik Desiré Delano Bouterse heet, zal het niemand lukken.”
Volgens de president komt de kritiek op zijn bewind enkel en alleen uit Nederland. “De wereld praat vol lof over dit land. Men is bezig Suriname te ontdekken. Denk je dat ik me druk maak om Rutte en Wilders? Ze proberen verwarring te zaaien. De Europese Unie zou dingen (de Amnestiewet, red.) hebben afgekeurd? Wel, ik praat zelf met de Europese Unie.”
Ronnie Brunswijk beklom het podium en riep samen met Bouterse tot 2030 aan de macht te willen blijven.
Pertjajah Luhur/Volks Alliantie – voorzitter Paul Somohardjo haalde aan dat het amnestievraagstuk een gepasseerd station is. Er is al een wet aangenomen en afgekondigd. Somohardjo zei dat het volk brood op tafel wil en een dak boven hun hoofd. De ontwikkeling van het land moet worden aangepakt. Een goede scholing en gezondheid moet er komen. Volgens Somohardjo is daarom eenheid in het land nodig, want met een verdeeld volk is het moeilijk om ontwikkeling te brengen.

error: Kopiëren mag niet!