Bankoplichter riskeert 2 jaar cel

De 45-jarige Richard K. hoorde 2 jaar tegen zich eisen. Hem worden drie feiten ten laste gelegd, namelijk valsheid in geschrifte en oplichting van De Surinaamsche Bank (DSB) en van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).
De officier van justitie gaf aan dat de verdachte vanaf het begin een ontkennende verklaring heeft afgelegd. De getuige Helga G., tevens een veroordeelde in deze zaak, getuigde dat Richard een foto van haar heeft geschoten. Aan de hand van die foto is er een valse ID-kaart vervaardigd. Zij heeft toen Euro 35.000 gelicht bij een van de banken. Helga verklaarde dat zij al dat geld aan Richard had overhandigd. Zij ontving Euro 500 van Richard na de deal. De verdachte ontkende zaken te hebben gedaan met Helga. Richard werd daarna geconfronteerd met beeldmateriaal. Hij bekende slechts taxiritten te hebben gereden voor een meneer om Helga op te halen. Volgens de vervolgingsambtenaar heeft Helga alles uit de doeken gedaan. Hij achtte de feiten wettig en overtuigend bewezen en eiste een straf van 2 jaar met aftrek.
De raadsman verbaasde zich over de constatering van de officier. Hij betoogde dat zijn cliënt slechts taxiritten heeft gereden en pakjes aangenomen om aan iemand anders te overhandigen. Volgens de raadsman kan Richard vervolgd worden wegens medeplichtigheid. Richard geeft toe een foto te hebben gemaakt. Hij heeft geen valsheid gepleegd, zei de raadsman. Richard zit vanaf 19 juli 2011 in voorarrest. De advocaat verzocht de rechter om een overeenkomstige straf op te leggen welke de verdachte reeds in voorarrest heeft doorgebracht.
Op 16 mei doet de rechter uitspraak in deze zaak. Richard blijft in voorarrest.
Saskia Bandhan       

error: Kopiëren mag niet!