Verdachte in verkrachtingszaak vrijgesproken

Derik die onschuldig vijf tot zes maanden in voorarrest heeft doorgebracht, werd vrijdag vrijgesproken. Aan Derik werd het verwijt gemaakt dat hij een 12-jarig meisje misbruikt zou hebben. Het slachtoffer is een stiefdochter van Derik zijn vriend. De stiefvader werkte voor Derik. Zij waren heel goed bevriend met elkaar. Op de bewuste dag van het ‘feit’ bracht Derik het meisje en haar jongere broer mee naar zijn woning. Het meisje heeft samen met haar moeder aangifte gedaan. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat de verdachte op een bepaald moment haar jongere broer naar de winkel stuurde om wat spullen te kopen. Binnen dat tijdsbestek zou de verdachte seksuele handelingen met het 12-jarige kind hebben gepleegd. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer schreeuwend uit de woning kwam. Zij gaf aan dat ‘oom Derik’ haar zou hebben verkracht.
De advocaat die de verdachte verdedigde, verzocht de rechter om een buurtonderzoek in te stellen. Nadat het onderzoek was verricht, had de raadsvrouw behoefte om het slachtoffer op de zitting te horen. Volgens de raadsvrouw kwam de verklaring van het meisje afgelegd bij de politie onsamenhangend over. Het slachtoffer werd eerder gedagvaard, maar kwam niet opdagen.  Toen werd besloten om haar mee te brengen op de zitting. Volgens de advocaat zou het slachtoffer in de raadkamer door de mand zijn gevallen aan de hand van de vragen die aan haar werden gesteld. Het slachtoffer kwam terug op haar verklaring en beweerde dat de verdachte geen seksuele handelingen met haar had gepleegd, maar vertelde alleen haar te hebben aangeraakt. De advocaat bracht toen naar voren dat het slachtoffer reeds eerder leugenachtige verklaringen zou hebben afgelegd ten aanzien van haar cliënt. Bij haar rees de vraag of zij nu de waarheid spreekt.
De officier van justitie eiste vrijspraak tegen de verdachte. De advocaat verzocht de rechter om de eis van de officier over te nemen en de verdachte vrij te spreken. De kantonrechter sprak Derik vrij van de gehele tenlastelegging.
Saskia Bandhan    

error: Kopiëren mag niet!