Geen Saramaccaners meer in regering

‘Een eyeopener’, zegt Diana Pokie een aantal keren. Zij en Waldie Ajaiso voerden hard strijd om Linus Diko, een Saramaccaner, op het ministerie van Regionale Ontwikkeling te krijgen. Na bijkans twee jaar is Diko, volgens Diana Pokie om politieke redenen, bedankt.
‘We moeten  ons nu bundelen’, vertelt Pokie. Zij zegt dat het voor de Saramaccaner nu duidelijk moet worden dat zij, om politiek iets te brokkelen te hebben in de melk, een eigen politieke partij moeten hebben. Die partij moet ook zetels verwerven.  ‘Brunswijk kon, als hij daadwerkelijk opkwam voor de totale gemeenschap in het binnenland, ervoor hebben gekozen een Saramaccaner te plaatsen. Maar hij kijkt naar zijn politiek voordeel. Ik neem het hem niet kwalijk. Abop is opgericht voor Aucaners, dus hij zal een Aucaner zetten.’
Na het wegsturen van Diko had de achterban tijd nodig om zaken op orde te stellen.  Zij hadden ook de mogelijkheid om een kandidaat vooruit te schuiven. De groep kreeg van Brunswijk echter te horen dat ze laat waren met hun voordracht.
‘We zijn verzwakt’, laat Pokie op een gegeven moment optekenen. ‘In 2015 moeten we sterk naar buiten komen.’ De politica zegt dat door de splitsing met de BEP en het royement, zij en Ajaiso partijloos werden en in feite een verzwakte positie innamen. Door in AC te blijven, moesten zij zich schikken naar de wensen van Brunswijk. Er werd namens hun door Brunswijk onderhandeld.
Pokie en Ajaiso hebben besloten om de regering, ondanks het ontslag van Diko, toch te blijven ondersteunen.  President Desi Bouterse heeft intussen in een brief laten weten dat hij op AC rekent.

error: Kopiëren mag niet!