Standbeeld Fred Derby onthuld

“Aan de vooravond van 1 mei, Internationale Arbeidersdag, werd het standbeeld van Frederik Marinus Emanuel Derby, toenmalige voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en een grote voorvechter van rechten van de arbeiders, afgelopen zaterdag onthuld.” Het standbeeld is een initiatief van de Stichting Fred Derby, waarvan de gewezen voorzitter van de SPA, Siegfried Gilds, de voorzitter is. Het standbeeld staat op de hoek van de Fred Derbystraat en de Dr. Sophie Redmondstraat. Gilds memoreerde de verdiensten van de voorvechter in zijn toespraak. Volgens de voorzitter van de Fred Derby Stichting moet het standbeeld een rolmodel zijn voor de samenleving. Derby was een voorstander van samenwerking, openheid en transparantie. Gilds roept de regering op om samen te werken, “want dan alleen kan een land vooruit gaan”.
Ella Dorine Derby, de echtgenote van Derby, beleefde de dag als een heel emotionele. “Er gaat een heleboel door me heen.” Zij is blij dat het standbeeld er eindelijk staat. “Het beeld staat hier en het is voor de gemeenschap.”
Het standbeeld is door Gilds opgedragen aan de familie van Derby. Hij vertelt aan Dagblad Suriname dat er vanaf 2004 gesprekken zijn geweest met de kunstenaar Erwin de Vries om het beeld te vervaardigen. Het standbeeld van wijlen Fred Derby heeft Euro 55.000 gekost.

error: Kopiëren mag niet!