Brunswijk ging akkoord met uitzetting BEP

“AC/Abop-leider Ronny Brunswijk heeft blijkbaar zijn zegen gegeven aan de uitzetting van de BEP uit de regeercoalitie”, zegt BEP-assembleelid  Ronny Asabina. De volksvertegenwoordiger gelooft niet dat de amnestiekwestie de reden is voor het verbreken van de samenwerking. Deze kwestie zal wel het besluit tot het uitzetten van de partij uit de regering hebben versneld. Asabina zegt dat de partij vanaf de eerste dag op een vervelende manier werd bejegend en een stiefmoederlijke behandeling kreeg. De perikelen rond het verzet van de BEP tegen de kandidaatstelling van Abop’er Alice Amafo op de AC/DNA-lijst in 2010 hebben blijkbaar verder doorgewerkt. Het begon eerst met het afwijzen van de BEP’er Raymond Landveld als ministerskandidaat voor de RO-post. De president verkoos toen Linus Diko, de kandidaat van de BEP-dissidenten Waldi Ajaiso en Diana Pokie, die de steun genoten van Ronny Brunswijk.  Daarna werd BEP- minister Celsius Waterberg continu tegengewerkt, zodat van beleid maken en uitvoeren niet veel terechtkwam op zijn ministerie.
Zo werd er een presidentiele task force ingesteld op Volksgezondheid, die vrijwel dezelfde taakstelling had als de minister. Daarnaast opereert op het ministerie ook een commissie van de vicepresident met verregaande bevoegdheden. Asabina vindt het frappant dat uitgerekend Waterberg het veld moet ruimen. “Waterberg wordt breed gedragen met name in het binnenland. Noem je de naam Waterberg, dan roept men ‘halleluja’ in het binnenland. Het is een minister die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van de gezondheidszorg op nationaal niveau, in het bijzonder voor het binnenland.”
De parlementariër memoreert de internationale erkenning van de Paho  en WHO met betrekking tot het elimineren van de malariaziekte in Suriname en het brengen van de oogheelkunde binnen het bereik van de kleine man. Dure oogoperaties konden gratis of tegen een zeer lage prijs worden uitgevoerd door deskundige oogartsen uit Cuba vanwege de Milagros-oogmissie van Suriname en Cuba.  Asabina merkt op dat het juist het staatshoofd geweest is dat nog voor de formering van het kabinet in 2010 had aangegeven Waterberg als technocraat te willen op het ministerie van Volksgezondheid, vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten.

error: Kopiëren mag niet!