Traditionele Wrokoman

De Dag van de Arbeid is een feestdag voor o.a. de arbeidersbeweging en vindt elk jaar op 1 mei plaats. Suriname viert haar traditionele Wrokoman Dey op deze dag, een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. Historisch vindt de Dag van de Arbeid zijn oorsprong in de strijd om de achturige werkweek. In Suriname heeft de arbeidersbeweging, zich in het bijzonder geconcentreerd om per bedrijf voor dat deel van de in loondienst werkenden, met de werkgevers te onderhandelen over de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorzieningen voor deze groep. In het geheel vormen zij een smalle basis van de samenleving.De grootste niet georganiseerde vakbond, daarentegen zijn de landbouwers. Landbouwers hebben zich al eeuwen ingezet voor voedselvoorziening en voedselveiligheid voor de gehele bevolking. Deze inzet en toewijding geniet hulde, erkentelijkheid en dankbaarheid voor alle landbouwers, gewezen landbouwers en toekomstige landbouwers, namens de gehele Surinaamse bevolking.De Culturele Unie Suriname (CUS) heeft gemeend geheel conform haar doelstellingen namelijk het behouden en bevorderen van de Surinaamse cultuur, nog meer pluriformiteit te geven aan haar activiteiten en heeft het initiatief genomen om in samenwerking met uiteenlopende organisaties een jaarlijks terugkerende Week van de Arbeider te houden. Voor dit jaar is er als thema gekozen om de landbouwer centraal te stellen. Het organiserend comité, te weten Culturele Unie Suriname, Landbouwcoöperatie Kwatta, OHM en het Comité Landbouwersbelangen, roepen hierbij alle culurele, sociaal-maatschappelijke jongeren- en vrouwenorganisaties op, om een concrete bijdrage in welke vorm dan ook te leveren, voor de te houden Week van de Arbeider.

error: Kopiëren mag niet!