Hitte aankondiging grote regenseizoen

De extreme felle zon van de afgelopen dagen kenmerkt de overgangsfase van de kleine droge tijd naar de grote regentijd. Deze zonnige dagen zullen nog  deze week te merken zijn in de kustvlakte. Het is te verwachten dat vanaf volgende week grote regenbuien zullen optreden in de kustvlakte. Dit zegt meteoroloog Jimmy Samijo. Volgens het seizoenskalender zou de grote regentijd reeds midden april moeten aanvangen. Maar er kan soms een verschuiving zijn, waardoor het regenseizoen eerder of later intreedt. Dit jaar breekt de natte periode later door.
Samijo zegt dat de hitte het gevolg is van een proces van stabilisatie boven het kustgebied, waardoor de verticale ontwikkeling van wolken niet op gang komt. Vanuit de bovenlucht van de  Atlantische Oceaan wordt namelijk steeds droge lucht aangevoerd,  waardoor er subsidentie plaatsvindt.   Deze droge periode zal niet lang voortduren omdat het onder druk staat van een storing vanuit het oosten van het land.
Grote delen van het kustgebied zullen vandaag nog droog zijn, maar in het binnenland zullen er plaatselijke buien met onweders optreden. Deze situatie was al kenmerkend in het afgelopen weekeinde, waarbij er in Cyana in Boven Suriname ruim 79.9 millimeter aan regen viel. In vergelijking met de 15 millimeters regens in Nickerie afgelopen zaterdag, heeft het in sommige delen van het binnenland vrij hard geregend.

error: Kopiëren mag niet!