Landbouwers Maho vechten wanhopig tegen binnendringend rivierwater

Landbouwers in het dorp Maho in het district Saramacca vechten wanhopig tegen het binnendringend rivierwater. Vanaf gisteren stroomt het water via de Sukulkreek het dorp binnen. De landbouwvelden die achter het dorp staan, zijn volledig onder gelopen. Als het water nog een dag langer blijft staan, zullen alle aanplantingen vernietigd worden. De boeren hebben duizenden bananenbomen en cassaveplanten in bloei staan op de velden.  Ze moeten met lede ogen toezien hoe het water steeds verder het dorp binnendringt.  Deepakkoemar Chitan  die namens de landbouwers sprak, zei aan Dagblad Suriname dat nalatigheid van de dorpsluiswachter hen in deze ellende heeft gestort.  Als het zwaar regent, moeten de sluisdeuren open gehouden worden. In de afgelopen dagen heeft het hard geregend in Maho.
De sluiswachter moet erop toezien dat bij stijging van de waterstand in de rivier de sluisdeuren weer dichtgegooid worden. De sluiswachter heeft zijn werk echter niet gedaan, waardoor de landbouwers overgeleverd waren aan het binnendringend water. Volgens Chitan is de sluiswachter ook vaak absent. Gistermorgen heeft hij ten einde raad LVV gebeld. Daar werd echter niet geregeerd op het hulpgeroep. Uiteindelijk zond LVV La Poule een sluiswachter om de sluisdeur van Maho te bedienen. Ondertussen lagen de landbouwvelden met gewassen  al 50 centimeters onder water. De boeren proberen met eigen middelen een waterpomp te huren om het overtollige water weg te krijgen. Chitan zegt dat dit de tweede keer, na 1981, is  dat het dorp onder water is gelopen.  De landbouwboeren dringen de overheid op aan om een pompgemaal te plaatsen in het dorp, zodat ze niet meer overgeleverd zijn aan de grillen van de sluiswachter. Districtscommissaris Ro Ramdhani  spoedde zich gisteravond, nadat dit hem bericht werd, in allerijl naar het noodgebied.

error: Kopiëren mag niet!