Suriname succesvol op 12e Internationale Qaseeda Competitie


Op  8 april is de 12e Internationale Qaseeda Competitie gehouden in het Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Suriname van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) aan de Livornoweg. Deze competitie werd dit jaar georganiseerd in Suriname door de SMA. Aan deze competitie doen Suriname, Guyana en Trinidad jaarlijks mee, waarbij er beurtelings als gastland wordt opgetreden. In al deze landen worden er al van oudsher qaseeda’s (lofliederen te ere van de Heilige Profeet Mohammed) gezongen. De qaseeda is hierdoor een bindmiddel geworden tussen deze landen. Het doel is om tot verbroedering te komen tussen de mensen van deze landen die tot het Caribisch gebied behoren en in het bijzonder de moslims. Verder wordt getracht om het Urdu te promoten. Behalve op religieus vlak wordt er ook getracht om op cultureel gebied samen te werken.
Vanuit Guyana waren er 75 mensen afgereisd en uit Trinidad 35. Ze waren allemaal gezamenlijk gehuisvest in het Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum Suriname aan de Livornoweg. De gasten hebben niet alleen deelgenomen aan de Internationale Qaseeda Competitie, maar hebben ook rondleidingen gehad door Paramaribo en omstreken. Ook hebben zij kennis mogen maken met de Surinaamse leefgewoonte, kunst en cultuur. De volgende Internationale Qaseeda Competitie wordt gehouden op Trinidad in augustus 2013.
De competitie bestaat uit 4 categorieën, nl.: mannen, vrouwen, jongens en meisjes. De 6 juryleden (2 van elk land) letten op de uitspraak, melodie, stembeheersing en andere Islamitische aspecten, z.a. groeten en kleding. Suriname heeft de meeste prijzen in de wacht weten te slepen, alsmede ook de wisseltrofeeën.
Bij de categorie van de vrouwen zijn Faraisa Fattoe en Waheeda Bafati, beiden uit Suriname, geëindigd op de eerste plaats. Bij de heren zijn Raoef Bafati uit Suriname en Sayed Hosen uit Trinidad op de derde plaats geëindigd. Door het trekken van loten werd beslist dat Fattoe bij de vrouwen voor de eerste plaats en Bafati voor de tweede en bij de heren Bafati voor de derde en Hosen voor de vierde plaats in aanmerking kwamen.
De volledige uitslag ziet er als volgt uit:
JUNIOR MALE:
1st Imran Dan– Trinidad, 2nd Arshad Amirullah– Suriname, 3rd Saajid Dan– Trinidad, 4th Farhaan Dan– Trinidad, 5th Shazaad Mohamed– Guyana, 6th Imran Karim– Guyana, 7th Shafiek Mohameddin– Suriname en 8th Sahif Safaaz – Guyana
SENIOR MALE:
1st Haroen Soebhan– Suriname, 2nd Shafeek Mohamed Shaw– Guyana, 3rd Ra’ouf Bafati– Suriname, 4th Syed Hosein– Trinidad, 5th Khan Shameer– Guyana, 6th Iqbal Ali– Trinidad, 7th Hamzah Baksh– Suriname, 8th Faizal Bacchus– Suriname, 9th Rochin Joemai– Suriname en 10th Imtiaz Ali – Trinidad
JUNIOR FEMALE:
1st Nafeeza Ally– Suriname, 2nd Rasheena Nasroe– Suriname, 3rd Nadjma Soebhan– Suriname, 4th Sahlah Kondiah– Trinidad, 5th Amanda Persaud – Guyana, 6th Hafieza Soebhan– Suriname, 7th Saarah Mohammed– Trinidad en 8th Navisa Dilloe – Suriname
SENIOR FEMALE:
1st Faraisa Fattoe– Suriname, 2nd Waheeda Bafati– Suriname, 3rd Fatiema Basnoe– Suriname, 4th Sumayyah Mohammed– Trinidad, 5th Khairoennisa Adjiembaks– Suriname, 6th Bibi Fazeela Khan – Guyana, 7th Sadiyah Hosein– Trinidad en 8th Shaphina Hosein – Trinidad

error: Kopiëren mag niet!