Dc Samsoedien over een week naar standplaats Apoera

De deken van de districtscommissarissen, Roliene Samsoedien, vertrekt over ongeveer een week naar Apoera. Zij is drukdoende alle voorbereidingen te treffen voor haar vertrek. Het huis waarin zij haar intrek moet nemen, moet nog ingericht worden. “Dus wij zijn bezig om aankopen te doen.”
Samsoedien zal enkele maanden verblijven op Apoera. Volgens haar moet het meer gezien worden als een ondersteuning van dc Lorieta Seenanan-Lingaard van het bestuursressort Kabalebo.  Haar vertrek vanuit Paramaribo ervaart zij niet als een probleem. Gedurende de afgelopen periode is zij steeds van het ene naar het andere district verhuisd om waar te nemen. “Zolang ik op Surinaamse bodem ben, is het niet vreemd voor mij”, zegt de dc.
Het eerste wat Samsoedien zal doen op Apoera is een referendum houden. De Inheemse gemeenschap is ontevreden over het bestuur van de dorpen Apoera, Wasjabo en Section. Een groep wil een kapitein voor deze gebieden en anderen willen juist een kapitein voor elk dorp. De meningen zijn verdeeld. Na het referendum zal er een verkiezing worden gehouden voor een nieuw dorpsbestuur. Zij hoopt dat hiermee de rust in de dorpen terug zal keren. Met de rust zal het volgens haar gemakkelijker zijn om te werken aan de verdere ontwikkeling van de gebieden. Samsoedien zegt dat Apoera veel perspectieven heeft. Zij heeft gisteren een onderhoud gehad met de directeur van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu. De bedoeling is om naar mogelijkheden te kijken hoe zij samen met de SAO en de SPWE trainingen kan draaien voor de gemeenschap van Apoera.

error: Kopiëren mag niet!