Anton Paal: ‘Die wet is zo gefixt’

‘Onmiddellijk na afkondiging van deze wet (Amnestiewet, red.) wordt bij wet een Waarheids- en Verzoeningscommissie ingesteld voor onderzoek en waarheidsvinding van mensenrechtenschendingen in de periode 1980- 1985 waaronder de gebeurtenissen op 8 december 1982.’ Dit is een van de wijzigingen die in de Amnestiewet 1989 is opgenomen. Volgens Anton Paal (MC/Palu) kan het niet lang duren voordat de wet om de twee commissies op te nemen, is gemaakt.
Het lid zegt dat na de afkondiging afgelopen donderdag de initiatiefnemers nog niet met elkaar hebben vergaderd. ‘We moeten bij elkaar komen om ook te weten wat het aandeel van de regering hierin zal zijn. Het is een kwestie van tijd’, zegt Paal. Naar zijn weten was er al een conceptwet over hoe de Waarheids- en Verzoeningscommissie moet gaan werken.
Ruth Wijdenbosch, DNA-ondervoorzitter en NPS’er, weet van niets. ‘U kunt liever aan de 28 mensen vragen die hebben voorgestemd; zij waren daarmee bezig. Ik ben er niet mee bezig  geweest. We hebben niet meer vergaderd na die zwarte dag.’
Gregory Rijssen

error: Kopiëren mag niet!