Sirodjenie Jankie: “Omzetten pomphouders droppen met 10%”

De omzetten van servicestations zijn met ruim 10% gedaald vanwege de constante stijging van de brandstofprijs. Dit deelt Sirodjenie Jankie, ondervoorzitter van de Servicestations Exploitantenbond (SSEB), aan Dagblad Suriname mee. “Suriname heeft geen enkele invloed op de hoogte van de prijs. Dat wordt internationaal bepaald”, zegt de SSEB-topper. Het enige wat pomphouders in deze situatie kunnen doen, is bezuinigen. “De verliezen kunnen wij nergens op verhalen”, zegt Jankie.  Bij iedere  prijsstijging bemerken servicestationhouders een aanzienlijke terugval in het aantal klanten bij de pomp. Deze drop kan lang dan wel kort duren. In de vakantie zal deze terugval langer duren, daar de consument de ruimte heeft om te bezuinigen. Het feit dat het openbaar vervoer niet optimaal functioneert, mag als een meevaller aangemerkt worden voor de pomphouders. De consument kiest daarom uiteindelijk toch voor om zijn privé vervoer te gebruiken, niettegenstaande de hoge brandstofprijs.
“Naast de verminderde vraag heeft de gestegen inkoopprijs van brandstof ook als gevolg een verhoging van de exploitatiekosten van de onderneming”, zegt Jankie. Ze bevestigt dat op nationaal niveau er niets gedaan kan worden tegen deze  recordprijzen. De olieprijzen zijn op de wereldmarkt exorbitant gestegen. Bij de Suritex-pompen is super unleaded verder gestegen van SRD 5.20 naar SRD 5.43, en unleaded van SRD 5.14  naar SRD 5.37. De verhoging zou volgens internationale bronnen te maken hebben met conflicten in het Midden Oosten. De  spanningen in dit deel van de wereld zorgen voor het verder omhoog stuwen van de olieprijs.
Minister Michael Miskin van Handel en Industrie (HI) bevestigt dit. Niet alleen de prijs van olie, maar ook die van goederen zijn fors gestegen op de wereldmarkt, zegt de HI-bewindsman. Dat is ook de reden waarom Caricom-lidstaten op de 34ste Coted (Council For Trade and Economic Development) hun bezorgdheid hebben uitgesproken over het steeds duurder worden van basisgoederen in de regio. Het ligt in de bedoeling om op de eerstvolgende Caricom staatshoofdentop besluiten te nemen inzake het goedkoper maken van deze goederen.

error: Kopiëren mag niet!